Το κυνήγι, η κτηνοτροφία και η αστικοποίηση έφεραν τεράστιες αλλαγές στη βιοποικιλότητα και αύξησαν τον κίνδυνο μετάδοσης επικίνδυνων ιών, όπως του COVID-19, από τα ζώα στους ανθρώπους.
Επιστήμονες από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν πως η σημερινή πανδημία οφείλεται στην αυξημένη επαφή του ανθρώπινου είδους με την άγρια πανίδα, έψαξαν ποια είδη είναι εκείνα που μπορούν να μεταφέρουν παθογένειες.
Βρήκαν πως 142 γνωστές ασθένειες μεταφέρθηκαν από ζώα σε ανθρώπους ανά τα χρόνια και τις συνέδεσαν με τη λίστα των ειδών προς εξαφάνιση, όπως την όρισε η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης.
Τα οικόσιτα, όπως οι σκύλοι, τα πρόβατα, οι κατσίκες και τα βοοειδή, ήταν εκείνα που μετέφεραν τους περισσότερους ιούς. Και τα άγρια, όμως, που έχουν προσαρμοστεί στον ανθρωπογενή κόσμο, δεν υστερούν. Τρωκτικά, νυχτερίδες και πρωτεύοντα – που συχνά βρίσκονται κοντά μας, στα θεμέλια των σπιτιών και στα αγροκτήματα – ήταν, συνολικά, ξενιστές σχεδόν του 75% των ιών. Οι δεύτερες μόνο, έχουν συνδεθεί με νόσους όπως οι Sars, Nipah, Marburh και Ebola.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Proceedings of the Royal Society B, ανακάλυψε πως τα είδη προς εξαφάνιση είναι εκείνα που αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμάς.
«Η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών νόσων, καθώς διευκολύνει τη επαφή μεταξύ ανθρώπων και άγριας φύσης. Βρήκαμε πως τα πρωτεύοντα και οι νυχτερίδες ήταν πολύ πιθανότερο να μας ‘κολλήσουν’ κάποια ζωονόσο», έγραφε.
Η Christine Kreuder Johson, διευθύντρια προγράμματος της Κτηνιατρικής Σχολής του UC Davis School, που ηγήθηκε της μελέτης αυτής, τόνισε πως η εξάπλωση τέτοιων ιών είναι άμεση συνέπεια της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.
«Μας μεταδίδουν τις ασθένειές τους και, μαζί με αρκετές ακόμη δυσάρεστες συγκυρίες, καταλήγουμε στην κατάσταση που βιώνουμε τώρα», σημείωσε.
Περισσότερες από 200 ομάδες προστασίας άγριων ζώων υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας πόσο επικίνδυνο είναι για εμάς το εμπόριο άγριων ζώων και ζητώντας την απαγόρευσή του.
Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως οι ζωονόσοι ευθύνονται για πάνω από δύο εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν ισάριθμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο Ebola, o HIV, η φυματίωση των βοοειδών, η λύσσα και η λεπτοσεπείρωση, είναι οι συνηθέστεροι«ένοχοι».
Η πανδημία, σύμφωνα με το γράμμα, θεωρείται πως ξεκίνησε από τέτοιες αγορές στην Κίνα. Μία εντολή του ΠΟΥ για την παύση της λειτουργίας τους, θα ήταν ένα πρώτο – αλλά σημαντικό – βήμα για τη διασφάλιση της υγείας μας.