CLIMATE EMERGENCY

Πώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας

Photo by Harrison Haines from Pexels

Το πρόβλημα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018 και κορυφώθηκε με τις πλημμύρες της περσινής άνοιξης στην πολιτεία Mississippi που ήταν οι πιο καταστροφικές τις σύγχρονης ιστορίας. Αυτό, φυσικά, αναμένεται να χειροτερεύσει όσο εντείνεται η περιβαλλοντική κρίση. Το νερό δεν απορροφάται από το έδαφος και δεν επιτρέπει στα δέντρα να αναπτυχθούν. Ο εθνικός δρυμός της περιοχής, μάλιστα, παραμένει απρόσιτος από τότε.

Σε συνδυασμό με τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα, την αμερικανική ξυλεία απειλεί κι ο σμαραγδένιος ξυλέβορος, ένα έντομο που ξεκίνησε από την Ασία και έφτασε στις ΗΠΑ το 2002. Οι προσπάθειες εξόντωσής του είναι, μέχρι στιγμής, αποτυχημένες, ενώ ο πλυθισμός του στο Mississippi είναι τεράστιος. Οι εταιρείες, μάλιστα, ξεκίνησαν να κόβουν όσο περισσότερους φράξινους μπορούσαν προκειμένου να προλάβουν την παραγωγή πριν τα έντομα τους καταστρέψουν.

Η βιολόγος Jennifer Koch δήλωσε στη Scientific American πως η κίνηση αυτή είναι μεν λογική καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, όμως το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό.

Ο κατασκευαστής μουσικών οργάνων Steve Martinko, μιλώντας στο Treehugger τόνισε πως το συγκεκριμένο δέντρο αποτελούσε όχι απλώς την πρώτη, αλλά τη μοναδική επιλογή τόσο του ίδιου, όσο και των συναδέλφων του. Το ξύλο του είναι ελαφρύ κι ο ήχος που παράγει, μοναδικός. Φυσικά, το κόστος του ήταν χαμηλό επειδή μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε αφθονία. Τώρα, τα πράγματα άλλαξαν. Θεωρεί πως μπορεί να αντικατασταθεί ίσως από μαλακό σφένδαμο που είναι εξίσου ελαφρύς, όμως ο ήχος δε θα είναι ο ίδιος. Μία άλλη εναλλακτική, θα μπορούσε να είναι η κόκκινη σκλήθρα. Είναι οικονομική κι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες καλλιέργειας ενός νέου είδους φραξίνου με ανθεκτικότητα στον ξυλέβορο, αλλά δεν πρόκειται να ευοδώσουν σύντομα. Χρειάζεται χρόνος και πολλές δοκιμές.

Βλέπουμε πως η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τον καιρό και το περιβάλλον. Δεν είναι τόσο μακρινή, ούτε απρόσωπη. Βρίσκεται σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

 

Διαβάστε επίσης:

H κλιματική αλλαγή με αριθμούς: Το οικονομικό κόστος του άνθρακα

Κλιματική αλλαγή: Ο λόγος που οι μαθητές από το Παρίσι χρησιμοποιούν δωρεάν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αυτή είναι η σημαντικότερη «πλαστική απειλή» για το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση