Climate Emergency

Τελικά, ο κορονοϊός δεν είναι «θείο δώρο» για το περιβάλλον

Photo by Sebastian Unrau on Unsplash

Ο κορονοϊός μας ανάγκασε να μείνουμε σπίτι. Όχι μόνο εμάς, στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έρευνες έδειξαν πως, επειδή μετακινούμασταν λιγότερο και οι βιομηχανίες έπαψαν να λειτουργούν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα «έπεσαν» και ο πλανήτης ανέπνεε ελεύθερα.

Τώρα, οι επιστήμονες βλέπουν την κατάσταση ξεκάθαρα. Όσο κι αν βοήθησε η πανδημία, αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά ως σύνολο, αν δεν απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να ανατραπεί.

Το Πανεπιστήμιο του Leeds έκανε την έρευνά του. Οι ειδικοί τόνισαν πως, αν δε ληφθούν σημαντικά μέτρα, η κατάσταση του περιβάλλοντος θα παραμείνει κρίσιμη. Μάλιστα, ακόμη κι αν συνεχιστεί lockdown – είτε καθολικό, είτε όχι – μέχρι το τέλος του 2021, η θερμοκρασία της Γης θα μειωθεί κατά 0.01 βαθμό Κελσίου παραπάνω από το αναμενόμενο, ως το 2030.

«Ο εγκλεισμός έδειξε πως μπορούμε να αλλάζουμε, και να αλλάζουμε τόσο γρήγορα, όμως έδειξε και τα όρια αυτής της αλλαγής», δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου του Leeds, στο AFP. «Χωρίς πραγματική, θεμελιώδη προσπάθεια, δε θα τα καταφέρουμε.»

Τι χρειάζεται να γίνει

Ο πρωταρχικός στόχος των επιστημόνων είναι να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, με ορισμένα κράτη να παλεύουν να την ελέγξουν ακόμη περισσότερο, στον 1.5 βαθμό. Αυτό δε θα επιτευχθεί εύκολα.

«Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής», δήλωσε ο Forster στο space.com. «Είναι απίθανο να γίνει τέτοια δραστική αλλαγή, μακριά από τον άνθρακα, όμως όσο πιο κοντά φτάσουμε, τόσο πιο λαμπρό θα διαγραφεί το μέλλον των παιδιών μας.»

Για να δουν πώς ακριβώς επηρεάστηκε η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τον εγκλεισμό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δέκα διαφορετικές πηγές αερίων του θερμοκηπίου και παρατήρησαν τι άλλαξε από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο, σε περισσότερες από 120 χώρες. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών μηνών, βρέθηκε πως η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και αζώτου περιορίστηκε από 10% έως 30% – μία καθόλου αμελητέα μείωση.

Δυστυχώς, όλα συνέβησαν προσωρινά, τίποτα δεν είναι μόνιμο. Ο λόγος είναι απλός. Θα έρθει η μέρα που η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει και δε θα πραγματοποιηθεί καμία προσπάθεια επιβράδυνσης ή παύσης της κλιματικής αλλαγής. Αν δε σταματήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων, αν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν ανάλογα μέτρα, η σωτηρία του πλανήτη θα παραμείνει ανεκπλήρωτο όνειρο.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα 8 είδη που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

Τι είναι η «πράσινη οικονομία» και γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Ολλανδική πόλη αντικαθιστά δρόμους με δέντρα και προστατεύει το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση