O Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται να δώσει μία μάχη άνευ προηγουμένου για τη σωτηρία του πλανήτη. Η ομάδα που έχει επιλέξει αποτελείται από έμπειρους ειδικούς, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί ξανά με την κυβέρνηση.
Στη στρατηγική που οργανώνεται, σημαντικό ρόλο παίζει η ενδυνάμωση των πιο εύθραυστων. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δε θα μείνουν στο περιθώριο, καθώς εκείνες είναι που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλούν οι βιομηχανικές μονάδες – από τις οποίες απολύονται ο ένας μετά τον άλλον, εξαιτίας της πανδημίας.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ, το περιβάλλον δεν αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης. Μέχρι το Νοέμβριο του 2020, μάλιστα, είχαν αρθεί 84 μέτρα για την προστασία του πλανήτη, πολλά από τα οποία σχετίζονταν με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της μόλυνσης που προκαλούν τα αυτοκίνητα. Αρκετά ασχολούνταν με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός από τα πιο επιβλαβή αέρια του θερμοκηπίου, ενώ δόθηκε το «πράσινο φως» για γεωτρήσεις και εξορύξεις.
Ορισμένες από τις παραπάνω άρσεις ακυρώθηκαν, βέβαια, μετά από απόφαση του δικαστηρίου.
Ο Μπάιντεν έχει στόχο να επανορθώσει για τα λάθη του απερχόμενου Προέδρου, ξεκινώντας με την επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Έπειτα, θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν, μέχρι το 2035.
Παρότι 62 μεγάλες υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας έχουν ήδη θέσει το δικό τους αντίστοιχο στόχο, πολλοί θεωρούν ότι το 2035 είναι υπερβολικά «κοντά».
Το πρώτο πρόβλημα που βρίσκουν οι ειδικοί στο συγκεκριμένο πλάνο, είναι ότι πολλές πολιτείες έχουν δικούς τους κανονισμούς και, ακόμη κι αν περάσει ένας ομοσπονδιακός κανονισμός, ίσως περάσουν χρόνια μέχρι να εφαρμοστεί. Έπειτα, θα χρειαστεί να εκσυγχρονιστεί το σύστημα ηλεκτρισμού και να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο τομέας της ενέργειας θα είναι ο πιο απλός, σύμφωνα με το Fast Company. Η πραγματική πρόκληση της αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι τα μέσα μεταφοράς, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να πάψουν να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα μέσα σε μία δεκατετραετία. Θα χρειαστεί εκτεταμένη έρευνα, ηλεκτροκίνητα οχήματα, αλλαγή στη φορολογία.
Παράλληλα, η γεωργία, τα εργοστάσια και οι οικοδομές θα χρειαστεί να συνεργαστούν με την πιο δυναμική ομάδα, ώστε να δούμε πραγματική διαφορά.
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, είναι μέσα από ένα καθολικό πρόγραμμα που θα χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό, ένα όριο, ίσως, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος σε μικρό χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα εδώ, θα είναι να πεισθούν οι δικαστές για την αποτελεσματικότητα όσων θα προτείνει ο Μπάιντεν με την ομάδα του.
Τα «χαμένα χρόνια για το περιβάλλον» που πέρασαν όσο καιρό κυβερνούσε ο Τραμπ, δυσκόλεψαν πολύ την κατάσταση. Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μοιάζει με έναν αγώνα σκάκι – μόνο που η απειλή έχει όλα τα πιόνια κι η ανθρωπότητα συνεχίζει χωρίς Πύργο και Βασίλισσα.
Διαβάστε επίσης:
Bijagó: Η φυλή από τη Γουινέα Μπισσάου που, με τις παραδόσεις της, προστατεύει το περιβάλλον
Βουδισμός: Πώς ευαισθητοποιεί τα παιδιά της Ταϊβάν για το περιβάλλον;
Green Legacy: Το σχέδιο της Αιθιοπίας για τη σωτηρία του πλανήτη
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση