Climate Emergency

To σημαντικότερο μάθημα που παίρνουμε από την πανδημία

Photo by Will Wilson on Unsplash

Δεν αρκούν τα όπλα, ούτε και τα χρήματα για να σταματήσουν την καταστροφική εξάπλωση του κορονοϊού. Ακόμα και μετά τη νίκη μας ενάντια στην πανδημία, θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε – οικονομικά, αυτή τη φορά. Ο Covid-19 έχει αγγίξει τις πιο εύθραυστες κοινότητες, εκατομμύρια ανθρώπων σε καταυλισμούς προσφύγων, κόσμο που ζει στα όρια της φτώχειας χωρίς, φυσικά, να έχει πρόσβαση στις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα φαίνονται οι αδυναμίες μας, ενώ η ανάγκη μας για δυνατούς ηγέτες και σωστά δομημένο σύστημα υγείας θα αυξάνεται.

Είναι πολλά αυτά που μας διδάσκει η κατάσταση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Πράγματα που ίσως είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας αλλά δεν είπαμε ποτέ δυνατά.

Μάθαμε πως η πρόληψη είναι δύναμη. Αυτό φάνηκε από τους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι οποίοι παραμένουν σε λογικά επίπεδα στις χώρες που έδρασαν νωρίς.

Μάθαμε πως για να ξεπεραστεί μία κρίση, είναι ανάγκη να δουλέψουμε μαζί. Με την απόφασή μας να συνεργαστούμε με τους ειδικούς και να εφαρμόσουμε το #μένουμεσπίτι, προστατεύουμε όχι μόνο εμάς, αλλά και τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Όμως, το σημαντικότερο μάθημα ήταν άλλο: Η υγεία των ανθρώπων και η υγεία του πλανήτη, πάνε μαζί.

Η μητέρα φύση αντεπιτίθεται, και μας έπιασε απροετοίμαστους. Η πανδημία πάνω απ’ όλα αποτελεί για εμάς ένα είδος αφύπνισης. Παρά το γεγονός πως οι επιστήμονες έκρουαν τον κόδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως  οι ζωονοσογόνες ασθένειες είναι εύκολο να μας μεταδοθούν, εμείς συνεχίζαμε να καταστρέφουμε το φυσικό περιβάλλον. Η συμπεριφορά μας απέναντι στη Γη μας, τη«σκοτώνει». Κι όμως, δεν αλλάζουμε. 

Κάθε χρόνο, εξαιτίας μας εκπέμπονται 30 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνδρακα στην ατμόσφαιρα. Κυνηγούμε είδη προς εξαφάνιση, αγνοώντας τις οδηγίες. Υποστηρίζουμε τη γρήγορη  μόδα, συμβάλλοντας με τον τρόπο  μας στη ρύπανση που προκαλείται κατά την παραγωγή των ρούχων που τόσο αγαπάμε. Το πλαστικό μίας χρήσης υπάρχει ακόμα στη ζωή μας, παρά τις εκκλήσεις των ειδικών – και όχι μόνο αυτό, αλλά πετάμε τα απορρίμματά μας στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Συνεχίζουμε να τρώμε μεγάλες ποσότητες ζωϊκής πρωτεΐνης, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 100 εκατομμύρια ζώων.

Γνωρίζουμε καλά πως η αγορά δε γίνεται να παραμείνει βιώσιμη σε μία κοινωνία που καταρρέει. Τώρα, μαθαίνουμε πως η υγιής αγορά εξαρτάται από την υγεία του φυσικού περιβάλλοντος. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και διαθέτουμε κάθε μέσο για να το πραγματοποιήσουμε.

Η σωτηρία του πλανήτη, χρειάζεται να γίνει προτεραιότητά μας. Είναι ανάγκη να ανοικοδομήσουμε τους βιοτόπους που καταστρέψαμε και τα οικοσυστήματα που χάθηκαν. Να γίνει απανθρακοποίηση της οικονομίας και να επαναφέρουμε τα δάση στη ζωή.

Όταν τελειώσει όλο αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από την αρχή. Και θα είναι μία μοναδική ευκαιρία. Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο ασφαλές, πιο υγιές και καταπράσινο μέλλον. Επιστρέφοντας στις τακτικές που ακολουθούσαμε στην προ κορονοϊού εποχή, το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να ξεπεράσουμε την κρίση δημιουργώντας μία καινούρια.

Η οικολογία, δε γίνεται να παραμείνει επιλογή. Χρειάζεται να γίνει υποχρέωση. Είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά και να αποφύγουμε το επόμενο πρόβλημα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες από τον Covid-19.