Η ρύπανση που προκαλεί το πλαστικό επηρεάζει σημαντικά τη θαλάσσια ζωή και τα μέλη των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων. Οι τελευταίοι, συχνά ζουν κοντά σε χωματερές και υπολογίζεται πως 400 χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη ζωή κοντά σε εστίες μόλυνσης.
Πάνω από 700 εκατομμύρια είδη θαλάσσιας ζωής έχων επηρεαστεί από τη μεγάλη συγκέντρωση πλαστικού στον ωκεανό. Από τη στιγμή που θα μπει στη θάλασσα κι έπειτα, μία συσκευασία μπορεί να χρειαστεί έως 450 χρόνια για να αποσυντεθεί. Σταδιακά, διασπάται στα λεγόμενα μικροπλαστικά που, αργότερα, έρχονται στον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Εξαιτίας του ζητήματος αυτού, τουλάχιστον 127 χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικών τσαντών, 34 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αφρική. Κι όταν η Κένυα εφάρμοσε τον αυστηρότερο νόμο περί απαγόρευσης του πλαστικού, το 2017, επηρέασε τη γειτονική Τανζανία που έκανε το ίδιο.
Η ανακύκλωση έγινε πλέον τρόπος ζωής κι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος που προκαλεί το πλαστικό. Οι παρακάτω τρεις ακτιβίστριες, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά τους και αρκετά αντισυμβατικές μεθόδους, παίρνουν τα απορρίμματα και τα μετατρέπουν σε τέχνη.
Νζάμπι Ματί, Κένυα
Στις 28 Φεβρουαρίου 2017, ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο αυστηρότερος νόμος του κόσμου σχετικά με το πλαστικό μίας χρήσης. Πριν από τη μέρα εκείνη, υπολογίζεται πως κάθε μήνα οι πολίτες χρησιμοποιούσαν 24 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες το μήνα, ενώ βρέθηκε πλαστικό στο στομάχι του 50% των αδέσποτων που ζούσαν σε πόλεις.
Η Νζάμπι Ματί και τρεις ακόμη συντοπίτες της ίδρυσαν την Gjenge Makers, η οποία παράγει τούβλα από πλαστικά απορρίμματα. Ενώ αρχικά συνεργάζονταν με εταιρείες ανακύκλωσης, συνέχισαν συλλέγοντας μόνοι τους τις πρώτες ύλες για να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.
Αυτήν τη στιγμή, δημιουργούν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται στα περισσότερα σχολεία της χώρας.
Βερόνικα Ριχτέροβα, Τσεχία
Η Βερόνικα Ριχτέροβα είναι καλλιτέχνιδα από την Τσεχία. Χρησιμοποιεί πλαστικό και, χάρη στη δημιουργικότητά της, δημιουργεί υπέροχα διακοσμητικά. Περιγράφει το έργο της ως PET – ART και ως πρώτες ύλες χρησιμοποιεί κυρίως πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης.
Η καλλιτέχνιδα έχει συγκεντρώσει ως τώρα χιλιάδες μπουκαλάκια από 76 χώρες που έχει επισκεφθεί, ενώ το 2007 άνοιξε το μουσείο PET – ART που περιλαμβάνει περισσότερα από τρεις χιλιάδες εκθέματα.
Σουζέτ Χέντρικς, Νότια Αφρική
Η Σουζέτ Χέντρις κατάγεται από το Πορτ Ελίζαμπεθ και εργάζεται στο Lake Farm Center, ένα κέντρο φιλοξενίας ατόμων με νοητική ανωριμότητα. Μία μέρα αποφάσισε να κάνει κάτι ώστε να βελτιώσει τη ζωή τους και να έρθουν όλοι πιο κοντά. Παρακολούθησε πολλά βίντεο στο YouTube, διάβασε κι έμαθε να δημιουργεί χαλιά από πλαστικό.
Δημοσιεύτηκε από Suzette Hendricks στις Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019
Τώρα, χωρίζει τους κατοίκους του Lake Farm Center σε ομάδες και μαζί, βάζουν το λιθαράκι τους για τον περιορισμό του προβλήματος που προκαλεί το πλαστικό. Για κάθε χαλάκι, απαιτούνται 250 σακούλες κι όταν αυτά ολοκληρώνονται, δωρίζονται σε αστέγους που αναζητούν ένα μαλακό μέρος να ξαπλώσουν.
Διαβάστε επίσης:
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Σουηδή ακτιβίστρια είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης
5 influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να σώσουν το περιβάλλον
Jamie Margolin: Η συγγραφέας και ακτιβίστρια που έκανε σκοπό ζωής τη σωτηρία του πλανήτη
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση