Ζούμε σε μία εποχή που, δυστυχώς, λίγοι σεβόμαστε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Αυτό φαίνεται και από τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Επενδύουμε σε εταιρείες που ακολουθούν κάθε άλλο παρά βιώσιμες πρακτικές, χωρίς να αναλογιζόμαστε το αντίκτυπο των πράξεών μας στον πλανήτη.
Παρακάτω, τρεις δημιουργοί αποκαλύπτουν την άποψή τους για την «ηθική» στη βιομηχανία της μόδας. Μας ξεκαθαρίζουν, με το δικό τους τρόπο, πόσο επικίνδυνη είναι έλλειψή της για τον πλανήτη μας, καθώς ρυπαίνει το νερό και την ατμόσφαιρα, ενώ ευθύνεται για τις κακές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται χιλιάδες κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών. Και όλο αυτό, για να καταλήξουν, τελικά, τα ρούχα μας σε μία χωματερή.
Molina Parker, καλλιτέχνιδα
Μεγάλωσε με αρχές που την έστρεψαν προς τη βιωσιμότητα. «Όταν ήμουν μικρή, η μητέρα μου έφτιαχνε τα περισσότερα ρούχα που φορούσα, ενώ αξιοποιούσε κάθε εκατοστό υφάσματος. Από ένα κομμάτι, έραβε ένα φούτερ για εμένα, ένα πουκάμισο για την ίδια και ό,τι περίσσευε γινόταν αξεσουάρ για τις κούκλες μου», είπε η καλλιτέχνιδα στη βρετανική Vogue.
Θεωρεί πως η βιομηχανία της μόδας δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ενώ παράγει τεράστια ποσότητα απορριμμάτων. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό, σύμφωνα με τη γνώμη της, είναι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών. Ελπίζει πως, μελλοντικά, ο κόσμος θα κάνει ένα βήμα πίσω, θα εκτιμήσει όσα έχει και θα πάψει να αγοράζει με μανία προϊόντα κακής ποιότητας.
Tania Larsson, σχεδιάστρια κοσμημάτων
«Εγώ έμαθα πως δεν πρέπει ποτέ να παίρνεις περισσότερα από όσα χρειάζεσαι, καθώς επηρεάζεις την ισορροπία της φύσης και ολόκληρη την κοινότητά σου», σημείωσε στη Vogue. «Εγώ γνωρίζω τους προμηθευτές μου, ξέρω καλά πώς δημιουργήθηκαν τα υλικά που χρησιμοποιώ.»
Σύμφωνα με την Tania, η βιομηχανία της μόδας, παράγει τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων. Επειδή κάθε χρόνο κυκλοφορούν τόσες κολεξιόν κι εμείς προσπαθούμε να αποκτήσουμε όσο περισσότερα κομμάτια μπορούμε, δε χρησιμοποιούμε αυτά που ήδη έχουμε, με αποτέλεσμα να γεμίζουμε τις χωματερές και να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τον πλανήτη μας που υποφέρει.
Virgil Ortiz, σχεδιαστής
«Οι σχεδιαστές, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να πάρουμε πρωτοβουλίες και να στηρίξουμε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, να δημιουργήσουμε σειρές ρούχων με εναλλακτικά υλικά, όπως το μπαμπού ή ο φελλός», ανέφερε.
Μοναδική του ελπίδα, είναι να συνειδητοποιήσουν οι μεγάλοι οίκοι και τα μικρότερα brands την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας. Είναι ανάγκη να προσαρμοστούν ανάλογα, με οικολογικές πρώτες ύλες και πρακτικές. Αυτό κάνει, άλλωστε, και ο ίδιος. Με φιλικές προς το περιβάλλον βαφές και υφάσματα από βιώσιμα εργοστάσια, παλεύει να κάνει τη διαφορά που θέλει να δει στον κόσμο.