Sustainability

3 οικολογικές συνήθειες που θα υιοθετήσετε μετά την καραντίνα

Photo by Noah Silliman on Unsplash

Ο κόσμος όπως τον ξέραμε μέχρι και τις αρχές του Μαρτίου, έχει μπει σε μία παύση. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, η κυκλοφορία απαγορεύεται και εμείς #μένουμεσπίτι για να περιορίσουμε την εξάπλωση του Covid-19, του θανατηφόρου ιού που έχει προσβάλλει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Δυστυχώς, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο αριθμός των θανάτων. Και όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην ψυχική μας υγεία.

Το μόνο θετικό που μπορούμε να βγάλουμε από αυτή την κατάσταση, είναι ότι ο πλανήτης μας σιγά- σιγά θεραπεύεται.

Πριν την πανδημία, οι φυσικές καταστροφές έρχονταν η μία μετά την άλλη. Από τις φωτιές στον Αμαζόνιο μέχρι τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, η Γη ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια.

Αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν ακολουθεί τη συνηθισμένη πορεία. Η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη αρχίσει να πλήττεται και οι μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Κινούνται λιγότερα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται λιγότερα καυσαέρια και η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνεται. Όμως όλα είναι προσωρινά.

Τι θα γίνει όταν περάσει αυτή η κρίση, έρθει το τέλος της καραντίνας και βγούμε από το σπίτι; Παρακάτω, βρίσκονται 3 οικολογικές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε, από την ώρα που θα γίνει άρση των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης:

Οδηγούμε λιγότερο

Τώρα, οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας έχουν «πέσει». Προτιμάμε να περπατάμε μέχρι το σούπερ μάρκετ, αντί να πάρουμε το αυτοκίνητο. Δεν οδηγούμε μέχρι το γραφείο, για τον απλό λόγο ότι εργαζόμαστε από το σπίτι μας. Κάνουμε τα meetings μέσω Skype και αρχίζουμε να βλέπουμε πως η τηλεργασία ίσως και να μας βολεύει. Στην πραγματικότητα, ο εγκλεισμός μας έδειξε πως μπορούμε να γίνουμε παραγωγικοί από το χώρο μας. Ίσως, λοιπόν, αυτό συνεχιστεί και μετά το τέλος του.

Ας χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μεταφοράς, όταν πια θα επιστρέψουμε στην προ – κορονοϊού ρουτίνα μας. Ακόμα κι αν είναι απαραίτητο να οδηγούμε, ας επιλέξουμε τη συντομότερη διαδρομή, ώστε να καταναλώσουμε όσο λιγότερα καύσιμα γίνεται.

Μαγειρεύουμε περισσότερο

Τώρα που περνάμε χρόνο σπίτι, έχουμε έρθει πιο  κοντά με την κουζίνα μας. Μαγειρεύουμε αρκετά και σχεδιάζουμε τα γεύματα της ημέρας, καθώς το φαγητό έχει γίνει – σχεδόν – το κέντρο της καθημερινής μας ζωής.

Ας το συνεχίσουμε. Θα περιορίσουμε τις κακές διατροφικές συνήθειες, δε θα πετάμε στα σκουπίδια ό,τι περισσεύει – εφόσον θα έχουμε προγραμματίσει τι θα φάμε και πότε, ενώ θα εξοικονομήσουμε χρήματα.

Συνεχίζουμε με τα λίγα

Ίσως το σημαντικότερο που μας δίδαξε η πανδημία, είναι ότι τα απαραίτητα πράγματα της ζωής, δεν είναι πράγματα. Φυσικά και χρειαζόμαστε τροφή και στέγη, όμως χωρίς την υγεία μας, δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Χρειαζόμαστε κοντά μας τους αγαπημένους μας ανθρώπους, την τέχνη και τη μουσική. Δεν έχουμε ανάγκη τα ψώνια, το τελευταίο smartphone και τα ατέλειωτα ρούχα.

Όπως κάνουμε ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα μας κάθε αρχή της σεζόν, ας κάνουμε κάτι τέτοιο και στη ζωή μας. Ας αφήσουμε τα περιττά κι ας κρατήσουμε μόνο αυτά που μετράνε.