Από τους τυφώνες στη Λουιζιάνα μέχρι την ξηρασία στην Κένυα, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι πανίσχυρα. Η πανδημία δυσκολεύει την αντιμετώπισή τους, ενώ, όπως έχει δηλώσει η Έριν Σικόρσκι, επικεφαλής του Συμβουλίου του ΟΗΕ για το Κλίμα και την Ασφάλεια, «όταν ξεκινάς να ανακάμπτεις από τη μία μάχη, ξεσπά μία επόμενη».
Όσο κι αν η περιβαλλοντική κρίση χτυπά ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς διακρίσεις, ορισμένες περιοχές υποφέρουν περισσότερο.
Νότια Ασία
Σε έναν τόπο γεμάτο κράτη με πυρηνικά όπλα, από την Ινδία ως την Κίνα, τα ποτάμια χάνονται και οι καταστροφές είναι ασταμάτητες. Οι πάγοι των Ιμαλαΐων λιώνουν, οι βροχοπτώσεις αυξάνονται και οι κυβερνήσεις δεν ενημερώνουν το λαό για τις περιβαλλοντικές απειλές. Η παραπληροφόρηση, μάλιστα, που επικρατεί, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον πλανήτη καθώς αν οι πολίτες γνώριζαν, θα μπορούσαν να λάβουν τα μέτρα τους, να συνεργαστούν και να αποτρέψουν ορισμένες καταστάσεις.
Ποταμός Μεκόνγκ
Ο Μεκόνγκ πηγάζει από την περιοχή του οροπεδίου του Θιβέτ, και αφού διασχίσει την επαρχεία Γιουνάν της Κίνας, σχηματίζοντας και ένα μικρό μέρος των συνόρων της Κίνας με την Μιανμάρ, συνεχίζει σχηματίζοντας τα σύνορα μεταξύ Μιανμάρ και Λάος καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων μεταξύ Λάος και Ταϊλάνδης. Περνά από την Καμπότζη, το Βιετνάμ και καταλήγει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι παραπάνω χώρες αρνούνται να συνεργαστούν στην διαχείριση των υδάτων, κάτι που μπορεί να φέρει τεράστια προβλήματα στον καταμερισμό της τροφής και την αγορά του ρυζιού. Παράλληλα, όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο θα αυξηθεί ο κίνδυνος εξαφάνισης ορισμένων καλλιεργειών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελλείψεις θα είναι τρομερές και οι πιο ευπαθείς ομάδες δε θα μπορούν να πορμηθευτούν τα τρόφιμα που τόσο έχουν ανάγκη.
Ανατολική Αφρική
Το 2020 ήταν μία χρονιά που έφερε προβλήματα στη χώρα. Από τις πλημμύρες, μέχρι την πανδημία και τις συγκρούσεις στον Τίγρη, οι προκλήσεις ήταν πολλές. Ομάδες εξτρεμιστών δρούσαν ανεξέλεγκτα στη Σομαλία και την Κένυα, ενώ η κλιματική αλλαγή επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ασκώντας πίεση στον ευάλωτο πληθυσμό.
Κεντρική Αμερική
Τον περσινό Νοέμβριο, ένας καταστροφικός τυφώνας χτύπησε τη Νικαράγουα. Παράλληλα, καταιγίδες, ξηρασία και ακραίες βροχοπτώσεις επηρέασαν αρνητικά τις καλλιέργειες καφέ. Αυτόματα, προκαλείται σημαντικό πρόβλημα στην οικονομία καθώς χάνονται θέσεις εργασίας, με πολλούς να αναζητούν την τύχη τους στα βόρεια της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Μπιλ Γκέιτς: Δοκιμάστε συνθετικό κρέας για το καλό του πλανήτη – Θα συνηθίσετε τη διαφορά