Η πανδημία επέστρεψε και εμείς αρχίσαμε να μένουμε σπίτι. Η καθημερινότητά μας θα προσαρμοστεί για μία ακόμη φορά στα νέα δεδομένα, όμως το έχουμε ξαναπεράσει – αφού το κάναμε μία φορά, μπορούμε και δεύτερη.
Τώρα πια, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Θα είναι ευκολότερο να υιοθετήσουμε ορισμένες φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες – η δικαιολογία του περιορισμένου χρόνου δεν υφίσταται πια. Δε χρειάζεται καν να δεσμευθούμε για μεγάλο διάστημα, ας δοκιμάσουμε για μία εβδομάδα. Δεν έχουμε να χάσουμε κάτι, άλλωστε. To μόνο που θα κάνουμε, είναι καλό στον πλανητη.
Πώς θα αλλάξουμε, από σήμερα κιόλας;
Ας «χαθούμε» στην κουζίνα
Δε χρειάζεται να παραγγέλνουμε φαγητό απ’ έξω, σπαταλώντας χρήματα. Μπορούμε να πειραματιστούμε με νέες συνταγές, να εξελίξουμε της παλιές και να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο. Η μαγειρική, άλλωστε, αποτελεί ιδανική εκτόνωση.
Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία, βίντεο και διαδικτυακές συνταγές. Επιλέγοντας οι ίδιοι τι βάζουμε στο σώμα μας, θα αποφύγουμε διάφορα συντηρητικά, θα επιλέξουμε τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα που είναι απαλλαγμένα από τοξικά φυτοφάρμακα, θα γεμίσουμε υγεία.
Ψωνίζουμε σοφά από το σούπερ μάρκετ
Ναι, τα καταστήματα λιανικής είναι κλειστά και μπαίνουμε σε πειρασμό να αγοράσουμε ό, τι βλέπουμε μπροστά μας στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όμως, όχι απλώς δε θα το κάνουμε, αλλά θα γίνουμε υπεύθυνοι καταναλωτές.
Ας πούμε ένα ηχηρό «όχι» στα προϊόντα που βρίσκονται σε πλαστικές συσκευασίες. Επιπλέον, ας πάρουμε ό, τι θέλουμε σε μεγάλες ποσότητες, ώστε και να μη χρειαστεί να επιστρέφουμε στην αγορά κάθε τρεις και λίγο, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες σακούλες. Είναι προτιμότερο να γεμίζουμε μία μεγάλη, παρά πολλές μικρότερες.
Κάνουμε μία vegan προσπάθεια
Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. Όχι μόνο είναι πιο οικονομικό να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων αντί για κρέατος, αλλά και πιο βιώσιμο. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και οι συνταγές πεντανόστιμες. Το σώμα μας θα απαλλαγεί από τις τοξίνες και θα αισθανθούμε ελαφρύτεροι.
Η βιομηχανική κτηνοτροφία, άλλωστε, δεσμεύει τεράστιες ποσότητες νερού, ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντιμετωπίζει τα ζώα σαν άψυχα αντικείμενα.
Δεν πετάμε τα πάντα στα σκουπίδια
Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουμε τα απορρίμματα, ώστε να μην επιβαρύνουμε τον πλανήτη περισσότερο απ’ όσο ήδη το κάνουμε. Οι κατηγορίες είναι τρεις:
– Ανακυκλώσιμα: Όλα αυτά που ανήκουν στους μπλε κάδους. Η συσκευασία φέρει το ανάλογο σήμα και προσέχουμε να μην πετάμε μαζί τους και τις σακούλες. Αυτό σημαίνει ότι απλώς τα αδειάζουμε και χρησιμοποιούμε τις τσάντες ξανά και ξανά. Πλαστικά καλαμάκια, χαρτοπετσέτες, χαρτιά κουζίνας, πλαστικά ποτήρια καφέ, δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
– Ανωκυκλώσιμα: Οτιδήποτε μπορεί να ξαναγίνει χρήσιμο, με άλλη ιδιότητα. Το κεσεδάκι από το γιαούρτι, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση σάλτσας τομάτας – δεν το πετάμε, λοιπόν! Το ίδιο ισχύει και για τα βαζάκια από μαρμελάδα και τα γυάλινα δοχεία γάλατος, τα οποία γίνονται εξαιρετικές μολυβοθήκες.
– Σκουπίδια: Εδώ βάζουμε οτιδήποτε δεν ανήκει στα παραπάνω. Προσέχουμε ο κάδος μας να μην γεμίζει συχνά και κάνουμε πράξη το τρίπτυχο της βιωσιμότητας Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω.
Διαβάστε επίσης:
Βιωσιμότητα vs Zero Waste: Ποια είναι η διαφορά τους;
Πώς θα εντάξετε το μινιμαλισμό στη ζωή σας
Οικολογική πολυτέλεια: Εταιρεία παράγει διαμάντια με νερό της βροχής και διοξείδιο του άνθρακα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση