Sustainability

5 εύκολα και οικολογικά hacks που πράγματι βοηθούν τον πλανήτη

Photo by Elina Sazonova from Pexels

Κάθε μας πράξη, κάθε μας επιλογή, επηρεάζει το περιβάλλον. Από το τι θα επιλέξουμε να φάμε για βραδινό, μέχρι τον τρόπο που μετακινούμαστε στην πόλη – τα πάντα θα έχουν τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη.

Κάποιοι, έχουν κάνει τη βιωσιμότητα τρόπο ζωής. Άλλοι, χρειάζεται να επικεντρωθούν στον τομέα αυτό. Ας δούμε παρακάτω 5 έξυπνους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε πραγματική διαφορά:

Περιορίζουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων

Κανείς δεν είπε να γίνουμε όλοι vegan ή χορτοφάγοι μέσα σε μία μέρα. Όμως η βιομηχανία κρέατος είναι υπεύθυνη για την εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου και, καθώς η κατάσταση του περιβάλλοντος επιβαρύνεται μέρα με τη μέρα, καλό είναι να μειώσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Μία ισορροπημένη δίαιτα με ποικιλία τροφών, όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία μας, αλλά θα περιορίσει την αρνητική μας επίδραση στην πανίδα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αποφεύγοντας το κρέας τρεις φορές την εβδομάδα, και να δούμε πού θα φτάσουμε στη συνέχεια.

Ψωνίζουμε υπεύθυνα

Αποφεύγουμε τα προϊόντα που πωλούνται σε πλαστικές συσκευασίες. Αν έχουμε τη δυνατότητα, ας μην αγοράσουμε συσκευασμένες ντομάτες κι ας επιλέξουμε εκείνες από το μανάβη ή, ακόμη καλύτερα, τη λαϊκή.

Αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες. Αντί για αυτές, έχουμε τη δική μας πάνινη τσάντα, η οποία είναι οικολογική και μας δίνει ένα εναλλακτικό στιλ.

Photo by Aleksandra Tanasienko on Unsplash

Αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, κάτι που βοηθά τόσο το περιβάλλον, όσο και τα οικονομικά μας. Αντί να πηγαίνουμε κάθε μέρα και να αγοράζουμε δύο πιπεριές, ας αγοράσουμε περισσότερες για όλη την εβδομάδα

Ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο της ηθικής μόδας

Πριν μπούμε στον πειρασμό να προσθέσουμε ένα ακόμη ρούχο στο καλάθι μας, ας κάνουμε ένα τεστ. Θα αναρωτηθούμε αν θα το φορέσουμε 30 φορές, τουλάχιστον. Στην περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, τότε η αγορά θα είναι περιττή.

Είναι ανάγκη να περιορίσουμε την τεράστια ποσότητα ρούχων και αξεσουάρ που καταλήγουν στη χωματερή. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιορίσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα και θα κάνουμε τη διαφορά.

πηγή: Instagram @thesustainablefashionforum

Αν, πάλι, επιλέξουμε να αγοράσουμε κάτι, ας επενδύσουμε σε ηθικές εταιρείες, οι οποίες παράγουν ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, οικολογικές πρώτες ύλες και σέβονται την ποιότητα ζωής των εργαζομένων τους.

Αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας σε οικολογικά σκεύη

Όλοι έχουμε γυάλινα βαζάκια μαρμελάδας στο σπίτι – ας είμαστε ειλικρινείς. Βάζουμε τέλος στα πλαστικά μικρά ταπεράκια και χρησιμοποιούμε εκείνα στη θέση τους. Θα παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, ενώ θα έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας για το περιβάλλον.

Αντικαθιστούμε τις σερβιέτες και τα ταμπόν με κύπελλα περιόδου

Η έμμηνος ρύση κάνει την «επίσκεψή» της κάθε μήνα και, παρότι οι μέρες είναι δύσκολες και άβολες, είναι το μεγαλύτερο δώρο από τον οργανισμό μας. Γνωρίζατε, όμως, ότι η μέση γυναίκα καταναλώνει 5 έως 15 χιλιάδες σερβιέτες και ταμπόν κατά τη διάρκεια της ζωής της; Τα περισσότερα, φυσικά, καταλήγουν σε κάποια χωματερή, ενώ βάση τους είναι το πλαστικό.

 

Μπορούμε να κάνουμε στροφή στη βιωσιμότητα και σε αυτόν τον τομέα, αντικαθιστώντας τα προϊόντα μίας χρήσης με μία επαναχρησιμοποιούμενη εναλλακτική. Τα κυπελλάκια παρέχουν έως και 12ωρη προστασία, ενώ πολλά είναι ανακυκλώσιμα.

 

 

Διαβάστε επισης:

Ινδία: Ο λόγος που τα ταμπού γύρω από την έμμηνο ρύση επιβαρύνουν το περιβάλλον

Οι παγετώνες εξαφανίζονται: Θα χαθεί το 10% τους, ακόμη κι αν αγγίξουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους

Θα μπορούσε το σαπούνι να σώσει το περιβάλλον; Μία «πράσινη» ιδέα απαντά θετικά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση