Μεγάλα, εντυπωσιακά έργα που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τον τουρισμό και το κύρος μίας περιοχής, πραγματοποιούνται δίχως κανένα σεβασμό προς τους κατοίκους της και το περιβάλλον. Τα παρακάτω πολλά υποσχόμενα projects είτε ξεκίνησαν και μπήκαν σε παύση, είτε ακυρώθηκαν, είτε παρέμειναν ιδέες. Κι αυτό γιατί ακτιβιστές από ολόκληρο τον κόσμο έδωσαν το δικό τους αγώνα, έβαλαν τον πλανήτη πρώτο και δικαιώθηκαν.
Βραζιλία – Νέα διαδρομή της Φόρμουλα 1 στο Ρίο
Η μεταφορά του παγκόσμιου πρωταθλήματος Φόρμουλα 1 από το Σάο Πάολο στο Ρίο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Για χάρη της θα κόβονταν χιλιάδες δέντρα από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ενώ τεράσιες πράσινες εκτάσεις θα χάνονταν. Έπειτα από συλλογή υπογραφών και καμπάνιες, με το #BrazilSaysNoToDeforestation να γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ιδέα δεν προχώρησε.
ΗΠΑ – Σωλήνας αργού πετρελαίου στην Ντακότα
Πίσω στο 2016, ο καταυλισμός των ινδιάνων Σιου της Ντακότα διαδήλωσε και διεκδίκησε τα δικαιώματά του, όταν ανακοινώθηκε πως από την περιοχή του θα διερχόταν αγωγός αργού πετρελαίου. Ο σωλήνας μήκους 1931 χιλιομέτρων θα ξεκινούσε από τον Καναδά και θα έφτανε ως το Τέξας, μεταφέροντας σχεδόν επτάμισι εκατομμύρια λίτερα πετρελαίου την ημέρα. Η ρύπανση του ποταμού Μιζούρι θα άγγιζε καταστροφικά επίπεδα, ενώ το πόσιμο νερό θα γινόταν τοξικό. Ο σωλήνας δημιουργήθηκε – ολοκληρώθηκε, μάλιστα, το 2017. Δικαστής, όμως, ανέστειλε τη λειτουργία του το 2020.
Μπανγκλαντές – Ανθρακωρυχείο
Όταν έρευνες έδειξαν πως ανθρακωρυχείο κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις Γης και αποθέματα νερού, σχεδόν 2 χιλιάδες διαδηλωτές ένωσαν τις δυνάμεις τους και διαμαρτυρήθηκαν για τη δημιουργία ανθρακωρυχείου στο βορειοδυτικό Μπανγκλαντές. Η κατάσταση χειροτέρεψε το 2006, όταν δέχθηκαν βία, κακοποιήθηκαν σωματικά και τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παρότι το project έχει αναβληθεί, περιβαλλοντικοί οργανισμοί συνεχίζουν να ασκούν πίεση και αγωνίζονται για την πλήρη ακύρωσή του.
The Thabametsi Project: Ο ενεργειακός σταθμός της Νοτίου Αφρικής C
Το 2016, ο περιβαλλοντικός οργανισμός Earthlife Africa που έχει την έδρα του στο Γιοχάνεσμπουργκ, έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της οικοδόμησης ενός ενεργειακού σταθμού άνθρακα στην ακτή της Λιμπόπο. Σε μία χώρα που επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα, καθώς είναι το δεύτερο αφρικανικό κράτος σε εκπομπές CO2, η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. Κι αυτό γιατί ο ηλεκτρισμός θα προερχόταν από την καύση άνθρακα.
Sponsors of the planned Thabametsi coal power station have withdrawn. Banks too. The other South African coal IPP, Khanyisa, is also struggling. Neither will be built. Yet the IRP plan has new coal coming online in 2023. Impossible. Time for an updatehttps://t.co/R7T2NIrOLL pic.twitter.com/N258whAUgi
— Anton Eberhard (@AntonEberhard) November 12, 2020
Το Δικαστήριο ανακάλεσε την αρχική του απόφαση και, το 2020, η έγκριση αναιρέθηκε, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποσύρουν τα σχέδιά τους.
Γαλλία – Αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ
Τον Οκτώβριο του 2020, 87 ακτιβιστές κατάφεραν να εισβάλλουν στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ και να σταματήσουν την απογείωση ενός αεροπλάνου, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης της εναέριας κυκλοφορίας. Οι διαδηλωτές ήθελαν να σταματήσουν την επέκταση του αεροδιαδρόμου με τον αριθμό 4, ο οποίος θα αύξανε την κίνηση στο αεροδρόμιο κατά 40 εκατομμύρια ταξιδιώτες το χρόνο. Τελικά, η γαλλική κυβέρνηση ανέβαλε το σχέδιό της για περιβαλλοντικούς λόγους.
[pinrerest url=https://gr.pinterest.com/pin/346003183873209769/]
Διαβάστε επίσης:
Το Πράσινο Σχολείο του Μπαλί «γεννά» ακτιβιστές, πρέσβεις του ΟΗΕ και καλλιτέχνες
5 influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να σώσουν το περιβάλλον
Chmba Ellen Chilemba: Η ακτιβίστρια που μάχεται για την ισότητα των φύλων στο Μαλάουι
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση