SUSTAINABILITY

5 βήματα για μια επιχείρηση φιλική προς το περιβάλλον

πηγή: Pexels

Αυτή τη στιγμή, τόσο η παγκόσμια υγεία, όσο και η οικονομία, περνάνε κρίση. H πανδημία, όμως, έφερε και κάτι θετικό: Αυτή η παύση που έχει προκαλέσει στα πάντα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον πλανήτη μας. Τα νερά είναι διάφανα, ο αέρας καθάρισε και η φύση αναπνέει.

Αξίζει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε τι θα συμβεί, εάν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνεται για μία νέα αρχή. Θα μπορέσουμε, άραγε, να οργανώσουμε ένα σύστημα βασισμένο στη φροντίδα του περιβάλλοντος; Μπορεί η ανθρώπινη δραστηριότητα να έρθει σε ισορροπία με το φυσικό κόσμο; Χρειαζόμαστε, πράγματι, όσα πριν;

Και κάτι ακόμη: Ως επιχειρηματίες, μπορούμε να κάνουμε πιο πράσινη την εταιρεία μας; Η απάντηση σ’ αυτό, είναι θετική. Παρακάτω, βρίσκονται 5 tips για να το καταφέρουμε:

Σχεδιάζουμε με τα παιδιά στο μυαλό μας

Αυτό σημαίνει πως αποφεύγουμε κάθε τι τοξικό. Ο Bill McDonough, ένας από τους σημαντικότερους στο χώρο του οικολογικού σχεδιασμού, τόνισε σε ομιλία πως οι τοξίνες δεν είναι απαραίτητα «κακές», απλώς βρίσκονται στο λάθος μέρος, στη λάθος ποσότητα.

Ας το δούμε σαν να πρόκειται για την επανατοποθέτηση των πραγμάτων στη θέση τους. Ένα σφυρί, για παράδειγμα, ανήκει στη θήκη με τα εργαλεία αλλά όχι στα παιχνίδια του παιδιού. Ο άνθρακας ανήκει στη γη, ενώ δεν είναι σωστό να εκπέμπεται σε υπερβολικές ποσότητες προς την ατμόσφαιρα.

Ως επιχειρηματίες, μπορούμε να σκεφτούμε δημιουργικά για να βρούμε λύσεις. Αυτό που κάνει ο McDonough, είναι να βλέπει τα πλαστικά μπουκάλια σαν μία μορφή άνθρακα, η οποία μπορεί να σχεδιαστεί ώστε να βιοδιασπάται κι όχι να επιστρέφει στο έδαφος.

Σκεφτόμαστε απλά

Ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα, μπορεί να αναλυθεί στα βασικά. Η Sarah Cone, CEO της Social Impact Capital, δεν πιστεύει πως η σημερινή διατροφική αλυσίδα βγάζει νόημα. Τα γεωργικά προϊόντα διασχίζουν ωκεανούς για να μπουν σε αποθήκες και να πουληθούν πολλές φορές, πριν βρουν τη θέση τους στα ψυγεία μας.

Τονίζει πως η εταιρεία της επενδύει στα είδη πρώτης ανάγκης, ψάχνοντας παράλληλα τις καλύτερες προσφορές για φαγητό, νερό, στέγη και παροχή ενέργειας. Έχοντας αποκτήσει τα παραπάνω με χαμηλό κόστος, όλα γίνονται ευκολότερα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, από άποψη βιωσιμότητας.

Ενισχύουμε τον τόπο μας

O Michael Shuman, υποστηρικτής της κοινότητας στην οποία ζει και δραστηριοποιείται, προτείνει να σχεδιάζουμε τις επιχειρήσεις μας με γνώμονα την περιοχή μας. Καλύπτει κάποια τοπική ανάγκη; Θα βοηθήσει τους γείτονές μας με κάποιον τρόπο;

Δεν μπορούμε να γίνουμε Bill Gates μέσα σε μία νύχτα και να προβλέψουμε πανδημίες, όμως, ως επιχειρηματίες, χρειάζεται να είμαστε σε θέση να κοιτάζουμε μπροστά, έχοντας στο μυαλό μας τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την κοινωνία.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εταιρεία μας και το αντίστροφο. Ο Shuman υποστηρίζει πως όσοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα «συμπτώματα» μίας μελλοντικής κρίσης – είτε στον πλανήτη, είτε στα οικονομικά τους – είναι εκείνοι που θα μεγαλουργήσουν.

Χρησιμοποιούμε «πράσινα» μέσα

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που δε θα λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, αυτό που είναι σχετικά καινούργιο, αφορά στις ευκαιρίες που εκείνη μας προσφέρει. Μπορούμε να φερθούμε ευγενικά στον πλανήτη μας, ακολουθώντας καινοτόμες τακτικές – αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για παράδειγμα.

Σχεδιάζουμε κοιτώντας επτά γενιές μπροστά

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν αυτή την ιδέα. Προγραμματίζοντας τα προϊόντα και τα επιχειρησιακά μας μοντέλα με τρόπο ώστε να έχουν διάρκεια στο μέλλον, μπορούμε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα στον πλανήτη και την κοινωνία μας.