Έχουμε ήδη εντάξει τις πάνινες τσάντες για το σούπερ μάρκετ στη ζωή μας και προσπαθούμε να ανακυκλώνουμε περισσότερο, όμως το πλαστικό μίας χρήσης συνεχίζει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι βολικό και είναι παντού. Ο πλανήτης μας, όμως, υποφέρει και η στάση μας επιβαρύνει την κατάσταση.
Εάν ως καταναλωτές δεν αλλάξουμε συμπεριφορά, μέχρι το 2050 στις θάλασσες θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό, παρά ψάρια. Γιατί, λοιπόν, να μην πάμε κόντρα στην εύκολη λύση και να κάνουμε επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον;
Ορίστε πώς θα το καταφέρουμε:
1. Λέμε «όχι» στα πλαστικά καλαμάκια
Στην αρχή μπορεί να μας φανεί δύσκολο, η δύναμη της συνήθειας είναι τεράστια και σίγουρα θα παρασυρθούμε μερικές φορές. Σημασία, όμως, έχει να το καταφέρνουμε τις περισσότερες. Εάν η σκέψη του freddo χωρίς καλαμάκι μας ξενίζει και δεν μπορούμε να το αποχωριστούμε μία και καλή, υπάρχουν μεταλλικά και χάρτινα που μπορούμε να έχουμε μαζί μας ως εναλλακτική!
2. Αποφεύγουμε το πλαστικό ποτηράκι όταν παίρνουμε takeaway καφέ
Μαζί με το πλαστικό καλαμάκι, καιρός είναι να αποχαιρετήσουμε και το πλαστικό ποτηράκι. Καλό είναι όταν βγαίνουμε από το σπίτι, να έχουμε μαζί το δικό μας θερμός και να ζητάμε από τον αγαπημένο μας barista να βάλει εκεί τον καφέ ή το τσάι που παίρνουμε πηγαίνοντας στο γραφείο.
3. Σταματάμε να αγοράζουμε πλαστικά μπουκαλάκια νερό
Αντί να παίρνουμε το νεράκι μας από το περίπτερο, καλό είναι να έχουμε στην τσάντα το δικό μας παγούρι. Μάλιστα, μπορούμε να επιλέξουμε ένα με ωραίο χρώμα και να το εντάξουμε στο στιλ μας. Επομένως, δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα – ποιος ξέρει; – ίσως κάνουμε και ένα fashion statement!
4. Ψωνίζουμε από τη λαϊκή
Πηγαίνοντας στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας, όχι μόνο βελτιώνουμε την υγεία μας αγοράζοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά προστατεύουμε και το περιβάλλον αφού αποφεύγουμε εκείνα των σούπερ μάρκετ, που είναι τυλιγμένα με πλαστικό. Φυσικά, δεν ξεχνάμε να έχουμε μαζί την πάνινη τσάντα μας!
5. Κόβουμε το κάπνισμα – Ή έστω, σταματάμε να αγοράζουμε αναπτήρες μίας χρήσης
Ένα ακόμα κίνητρο για να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια, πέρα από τον αντικαπνιστικό νόμο, είναι και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα φιλτράκια είναι φτιαγμένα από πλαστικό και, παρότι είναι μικρά, συμβάλλουν κατά πολύ στη μόλυνση του πλανήτη. Επίσης, κάτι που ίσως να μη μας είχε περάσει από το μυαλό είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από τους αναπτήρες μιας χρήσης. Αφού πεταχτούν, δύσκολα αποσυντίθενται οπότε ας τους αποφύγουμε, εάν μας είναι αδύνατο να πούμε μια για πάντα αντίο στο τσιγάρο.
6. Αποφεύγουμε τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από πλαστικό
Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Υλικά όπως ο πολυεστέρας, το nylon και το ακρυλικό είναι όλα είδη πλαστικού και χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για το 60% περίπου των ρούχων που παράγονται παγκοσμίως. Όλοι έχουμε και το πιθανότερο είναι, όταν τα βαρεθούμε, να καταλήξουν στα σκουπίδια – μάλιστα, θα τους πάρει εκατοντάδες χρόνια να αποσυντεθούν, ακριβώς όπως συμβαίνει με τις σακούλες. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Αγορές από second-hand καταστήματα, φυσικά!