Sustainability

5+1 «πράσινες» συνήθειες που βλάπτουν το περιβάλλον

Photo by ANDI WHISKEY on Unsplash

Όταν σκεφτόμαστε τη σωτηρία του πλανήτη, οι περισσότεροι κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Έχουμε περιορίσει τη χρήση πλαστικού, σκεφτόμαστε διπλά πριν πετάξουμε μία συσκευασία στα σκουπίδια και ο τρόπος ζωής μας έχει γίνει πιο οικολογικός, στο σύνολό του.

Συχνά, όμως, νομίζουμε ότι βοηθάμε το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα το βλάπτουμε περισσότερο. Παρακάτω, βρίσκονται οι χειρότερες «πράσινες» δράσεις που ίσως μας αφορούν:

Ανακυκλώνουμε λάθος

Εννοείται πως η ανακύκλωση είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας. Το θέμα είναι πως υπάρχει τεράστια πιθανότητα να το κάνουμε λάθος. Πολλά μας είναι άγνωστα  και επειδή ακριβώς δεν έχουμε κάνει την έρευνά μας, σύμφωνα με την Theresa Jess, Διευθύντρια Βιωσιμότητας και Καινοτομιών της Tsunami Sport, προκαλούμε τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Μεγαλύτερο, μάλιστα, από εκείνο που θα δημιουργούσαμε εάν δεν ανακυκλώναμε καθόλου.

Πιστεύουμε πως τα χάρτινα ποτηράκια καφέ είναι ανακυκλώσιμα

Η αλήθεια για τις παραπάνω συσκευασίες είναι ότι αποτελούνται από ένα χάρτινο κορμό που περιβάλλεται από ένα πλαστικό «μανδύα». Φαίνονται χάρτινα και  μας παραπλανούν, με αποτέλεσμα να θεωρούμε πως ανήκουν στους μπλε κάδους.

Χρησιμοποιούμε χάρτινες σακούλες

Κυριαρχεί στον κόσμο η πεποίθηση ότι είναι προτιμότερη η χρήση χαρτιού παρά πλαστικού. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι σωστό γιατί το πρώτο αποσυντίθεται ταχύτερα. Από την άλλη, κατά την παραγωγή μίας χάρτινης σακούλας εκπέμπεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, από εκείνη της αντίστοιχης πλαστικής.

Επιπλέον, κόβονται πολλά δέντρα και η αναδάσωση δεν είναι πάντα η λύση. Έτσι, αντί για χάρτινες ή πλαστικές τσάντες, ας έχουμε πάντα μαζί τη δική μας πάνινη!

Μαγειρεύουμε λάθος

Ναι, φτιάχνοντας το δικό μας ψωμί ή τα δικά μας κέικ, βοηθάμε το περιβάλλον. Εάν, όμως, χρησιμοποιούμε λαδόκολλα και την ανακυκλώνουμε μετά, κάνουμε τεράστιο λάθος. Ακριβώς όπως και στην περίπτωση των χάρτινων ποτηριών, έτσι και τώρα, επιβαρύνουμε περισσότερο την ήδη κρίσιμη κατάσταση. Μία χρήσιμη εναλλακτική θα ήταν μία φόρμα από σιλικόνη ή αντικολλητικό ταψί, ώστε να μη χρειάζεται τίποτα παραπάνω!

Αγοράζουμε ψεύτικα φυτά εσωτερικού χώρου

Προσπαθώντας να εξοικονομήσουμε νερό, πολλοί προτιμάμε τα ψεύτικα φυτά για τη διακόσμηση του σπιτιού μας. Είναι, όμως, φτιαγμένα από πλαστικό, το πιο βλαβερό υλικό για το περιβάλλον. Ένα πραγματικό, ζωντανό φυτό, θα είναι δυσκολότερο να το φροντίσουμε, όμως με τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή, θα κάνει καλό στην ατμόσφαιρα!

Αγοράζουμε οργανικά προϊόντα

Το οργανικό δεν είναι συνώνυμο του οικολογικού.  Για παράδειγμα, τα βιολογικά φιστίκια από τη Βραζιλία είναι υγιεινά. Αν όμως δε ζούμε στη χώρα εκείνη, έχουν ταξιδέψει τόσα χιλιόμετρα και έχουν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα σε τέτοιο βαθμό, που περισσότερο κακό προκαλούν, παρά καλό. Ας προτιμήσουμε, λοιπόν, την τοπική αγορά κι ας κάνουμε μία έρευνα πριν αγοράσουμε τα επόμενα βιολογικά προϊόντα μας.