Sustainability

8 αλήθειες που θα μας κάνουν να βγάλουμε για πάντα το πλαστικό από τη ζωή μας

Photo by freestocks.org from Pexels

Το πλαστικό καταστρέφει το περιβάλλον. Το γνωρίζουμε πια. Πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η δική μας, απαγορεύουν σιγά – σιγά τη χρήση του, μεγάλα καταστήματα όπως το ΙΚΕΑ πρόκειται να το αποκλείσουν μέσα στα επόμενα χρόνια και βλέπουμε ότι ξεκινά μία συλλογική προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη. Ακόμη και καφετέριες αντικαθιστούν τα καλαμάκια τους με χάρτινα.

Χρειάζεται να το πάρουμε κι εμείς απόφαση, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες. Όχι επειδή μας το επιβάλλουν, αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η παρακάτω λίστα ίσως μας πείσει:

Από τη δεκαετία του ’50 έχουν παραχθεί παγκοσμίως περίπου 8.3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού

Σύμφωνα με τη Guardian, η ποσότητα αυτή ζυγίζει περισσότερο από 800 χιλιάδες Πύργους του Eiffel. Από όλο το πλαστικό που έχει παραχθεί, μόνο το 9% ανακυκλώθηκε.

Το 73% των απορριμμάτων που βρίσκονται στις παραλίες είναι πλαστικά

Το National Geographic υποστηρίζει πως το 73% των απορριμμάτων στις παραλίες προέρχεται από πλαστικό. Οι γόπες των τσιγάρων, τα πλαστικά μπουκαλάκια, τα καπάκια, οι συσκευασίες, οι σακούλες που βρίσκονται παρατημένες στην άμμο, καταστρέφουν τη Γη μας.

Αγοράζονται ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκαλάκια το λεπτό

Όπως υποστηρίζει η Guardian, πωλούνται ένα εκατομμύρια μπουκαλάκια ανά εξήντα δευτερόλεπτα. Ο αριθμός αυτός, πρόκειται να αυξηθεί κατά 20% μέχρι το 2021. Επιπλέον, από το 2016 έχουμε αγοράσει 480 δις μπουκαλάκια, από τα οποία ανακυκλώσαμε το 7%. Το υπόλοιπο 93% κατέληξε στη χωματερή ή στη θάλασσα.

Χρησιμοποιούνται περίπου 2 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες κάθε λεπτό

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. To Ecowatch, μάλιστα, τονίζει πως κάθε χρόνο ο συνολικός αριθμός των τσαντών αυτών αγγίζει το ένα τρισεκατομμύριο. Βέβαια, από την ημέρα που απαγορεύθηκε η δωρεάν διάθεσή τους, έχει παρατηρηθεί μία μικρή αλλά σημαντική πρόοδος.

Το 90% του πλαστικού των ωκεανών, προέρχεται από δέκα μόλις ποταμούς

Οι ερευνητές του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ αποκάλυψαν πως δέκα μονάχα ποτάμια, στην Ασία και την Αφρική συγκεντρώνουν το 90% του πλαστικού που καταλήγει στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, ο Ινδός, ο Γάγγης, ο Κίτρινος, ο Hai He, o Mecong, o Ποταμός των Μαργαριταριών, ο Amur, o Yangtze, o Νείλος και ο Νίγηρας.

Το πλαστικό σκοτώνει περισσότερους από 1.1 εκατομμύριο γλάρους κι άλλα ζώα κάθε χρόνο

Οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύονται, νομίζουν πως το πλαστικό είναι φαγητό και το τρώνε. Το ίδιο ισχύει για πάνω από ένα εκατομμύριο γλάρους κι εκατό χιλιάδες ακόμη θαλάσσια ζώα που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τουλάχιστον το 90% των πουλιών και των ψαριών έχουν μόρια πλαστικού στο στομάχι τους.

Κατά μέσο όρο, μία πλαστική σακούλα μίας χρήσης θα βρεθεί στα χέρια μας για 12 λεπτά

Κι όμως, μόνο για τόσο λίγο. Τη χρησιμοποιούμε για λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας και την πετάμε στα σκουπίδια, για να αποσυντεθεί μετά από χίλια τουλάχιστον χρόνια.

Η παραγωγή πλαστικού έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια

Παρότι οι κυβερνήσεις κάνουν προσπάθειες περιορισμού της χρήσης πλαστικού, η παραγωγή του συνεχίζεται δυναμικά. Μάλιστα, οι κορυφαίες βιομηχανίες δεν πτοούνται και πρόκειται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις ποσότητες που δημιουργούν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

 

Διαβάστε επίσης:

#ΝοPlasticChallenge: Μπορείτε να περάσετε μία μέρα χωρίς πλαστικό;

Το Johnnie Walker έρχεται σε μπουκάλι από χαρτί

5 zero-waste προϊόντα περιποίησης που μπορείτε να φτιάξετε ολομόναχοι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση