SUSTAINABILITY

8+1 tips για μία κουζίνα φιλική προς το περιβάλλον

Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Εδώ και καιρό ανησυχούμε για την ποιότητα του γεμάτου τοξίνες, χημικά και ορμόνες φαγητού που τρώμε. Ταυτόχρονα, μας απασχολεί η επίδραση που έχουν οι πράξεις μας στο περιβάλλον και θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο συνειδητοποιημένοι και «πράσινοι» καταναλωτές. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς μπορούμε να καταφέρουμε και τα δύο ξεκινώντας μ’ ένα από τα αγαπημένα μας δωμάτια στο σπίτι: Την κουζίνα!

Ψωνίζουμε υπεύθυνα

Αποφεύγουμε τα προϊόντα που πωλούνται σε πλαστικές συσκευασίες. Αν έχουμε τη δυνατότητα, ας μην αγοράσουμε συσκευασμένες ντομάτες κι ας επιλέξουμε εκείνες από το μανάβη ή, ακόμη καλύτερα, τη λαϊκή.

Αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες. Αντί για αυτές, έχουμε τη δική μας πάνινη τσάντα, η οποία είναι οικολογική και μας δίνει ένα εναλλακτικό στιλ.

Photo by Aleksandra Tanasienko on Unsplash

Αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, κάτι που βοηθά τόσο το περιβάλλον, όσο και τα οικονομικά μας. Αντί να πηγαίνουμε κάθε μέρα και να αγοράζουμε δύο πιπεριές, ας αγοράσουμε περισσότερες για όλη την εβδομάδα!

Περιορίζουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Εκτός του ότι η βιομηχανική κτηνοτροφία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον, καλό είναι να γνωρίζουμε πως αν τρώμε συχνά τέτοιες τροφές, καταστρέφουμε την υγεία μας. Γεμίζουμε τον οργανισμό μας με τοξίνες, περιττό λίπος και θερμίδες.

Photo by Alexandra Andersson on Unsplash

Αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας σε οικολογικά σκεύη

Όλοι έχουμε γυάλινα βαζάκια μαρμελάδας στο σπίτι – ας είμαστε ειλικρινείς. Βάζουμε τέλος στα πλαστικά μικρά ταπεράκια και χρησιμοποιούμε εκείνα στη θέση τους. Θα παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, ενώ θα έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας για το περιβάλλον.

Λέμε όχι στα πλαστικά καλαμάκια. Είτε μαθαίνουμε να ζούμε χωρίς αυτά, είτε τα αντικαθιστούμε με βιοδιασπώμενα ή χάρτινα.

Χρησιμοποιούμε οικολογικά καθαριστικά προϊόντα

Επιλέγουμε εκείνα που δε βλάπτουν τόσο τον πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα επιβαρύνουμε με επιπλέον τοξίνες και χημικά τα πιάτα μας.

Σταματάμε να χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας. Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Ας το αντικαταστήσουμε με πετσέτες ή παλιές, βαμβακερές μπλούζες για να κάνουμε τη διαφορά.

Τέλος, προσέχουμε τι ανακυκλώνουμε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπαίνει στον μπλε κάδο και τι όχι. Για παράδειγμα, το πλαστικό καλαμάκι δεν ανήκει εκεί, αλλά αυτό δεν ισχύει για το περιτύλιγμά του. Επίσης, ποτέ δεν πετάμε στην ανακύκλωση φλούδες φρούτων και λαχανικών, ούτε τα αποφάγια μας.

 

Διαβάστε επίσης:

6 tips για διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον

Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω: Οι 3 αρχές της βιωσιμότητας

O λόγος που βιωσιμότητα και ρατσισμός, δεν πάνε μαζί

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση