Έχουμε ήδη εντάξει τις πάνινες τσάντες για το σούπερ μάρκετ στη ζωή μας και προσπαθούμε να ανακυκλώνουμε περισσότερο, όμως το πλαστικό μίας χρήσης συνεχίζει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι βολικό και είναι παντού. Ο πλανήτης μας, όμως, υποφέρει και η στάση μας επιβαρύνει την κατάσταση.
Εάν ως καταναλωτές δεν αλλάξουμε συμπεριφορά, μέχρι το 2050 στις θάλασσες θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό, παρά ψάρια. Γιατί, λοιπόν, να μην πάμε κόντρα στην εύκολη λύση και να κάνουμε επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον;
Παρακάτω, απαντάμε σε επτά ερωτήσεις που ίσως αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε:
Η απαγόρευση του πλαστικού μίας χρήσης, κάνει πράγματι τη διαφορά;
Ναι! Το πλαστικό παράγεται από μαζούτ. Απαγορεύοντάς το, θα ασκήσουμε πίεση στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Θα επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου στην κλιματική αλλαγή και θα ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να μας δώσουν νέες, επαναχρησιμοποιούμενες πρακτικές.
Πώς θα ανακυκλώσω τα πλαστικά μου;
Κάθε πόλη έχει τη δική της πολιτική ανακύκλωσης. Ο καλύτερος τρόπος ενημέρωσης, είναι μ’ ένα τηλεφώνημα στο αρμόδιο παράρτημα της Δημαρχείας μας.
Πώς μπορώ να αποφύγω τις πλαστικές συσκευασίες;
Ιδανική λύση θα ήταν αν απλώς σταματούσαμε να αγοράζουμε τα αντίστοιχα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ και να έχουμε πάντα μαζί την πάνινη τσάντα για τα ψώνια μας. Μπρούμε να προμηθευόμαστε τα φρούτα και τα λαχανικά μας από τη λαϊκή αγορά, ενισχύοντας και τους τοπικούς παραγωγούς.
Τι είναι τα μικροπλαστικά κι από πού προέρχονται;
Πρόκειται για μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, μικρότερα από 5 χιλιοστά του μέτρου. Είτε βρίσκονται σ’ αυτό το μέγεθος επειδή έτσι δημιουργήθηκαν εξαρχής, είτε προέρχονται από ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικού, το οποίο κόβεται – από λάστιχα αυτοκινήτου, για παράδειγμα, πέλλετ και συνθετικές ίνες από τα ρούχα μας.
Υπάρχει «καλό» και «κακό» πλαστικό;
Ναι. Το μη-ανακυκλώσιμο κι εκείνο που προορίζεται για μία μόνο χρήση, τα οποία αποσυντίθενται σε εκατοντάδες χρόνια κι εκπέμπουν χημικές ουσίες στην ατμόσφαιτα. Τα πλαστικά καλαμάκια, οι σακούλες κι οι συσκευασίες φαγητού είναι αυτά που συναντούμε συχνότερα και καλό είναι να αποφεύγουμε.
Γιατί δεν ανακυκλώνονται όλα τα είδη πλαστικού;
Ίσως είναι το πιο σύνθετο υλικό, καθώς κάθε είδος δημιουργείται από διαφορετικά πολυμερή. Οι διάφοροι Δήμοι αποφασίζουν τι θα ανακυκλωθεί, ανάλογα με τις συνήθειες των πολιτών. Δεν είναι σαν τα μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, που δέχονται όλα τους την ίδια διαδικασία. Μάλιστα, όσο πιο επεξεργασμένο είναι το πλαστικό, τόσο ανεβαίνει το κόστος της ανακύκλωσής του.
Τα περισσότερα vegan προίόντα, όπως το υποκατάστατο του δέρματος, είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Υπάρχει κάποια καλύτερη εναλλακτική;
Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό ως εναλλακτική. Βέβαια, οι πλαστικές ίνες μετατρέπονται σε μικροπλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ τα ψάρια τα θεωρούν φαγητό. Η καλύτερη επιλογή, είναι τα vintage, μεταχειρισμένα προϊόντα.