Με τη διεξαγωγή της Eurovision, η live μουσική επέστρεψε στην Ευρώπη. Εκατομμύρια πολίτες ανυπομονούν να παρευρεθούν στις συναυλίες του καλοκαιριού, να ακούσουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες μετά από τουλάχιστον έναν χρόνο.
Οι μουσικοί ετοιμάζονται για τα shows που θα δώσουν, ενώ ολόκληρη η βιομηχανία δέχεται πιέσεις για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Το streaming αποδείχθηκε κακή επιλογή – πάντα με κριτήριο την επιβάρυνση του πλανήτη. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως οι συνδρομές μας στο Spotify και την Apple Music ευθύνονται για τις εκπομπές 200 έως 350 εκατομμυρίων κιλών αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο. Κι οι μουσικοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την κλιματική αλλαγή.
Παρακάτω, θα δούμε ποιοι παίρνουν στα σοβαρά την περιβαλλοντική κρίση κι είναι αποφασισμένοι να την ανατρέψουν.
Billie Eilish
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η «πριγκίπισσα» της ποπ μουσικής με τους περισσότερους Ευρωπαίους followers στο Instagram δίνει τεράστια μάχη για την προστασία του πλανήτη. Όχι μόνο καταδικάζει το greenwashing – για το οποίο πολλοί συνάδελφοί της κρίθηκαν «ένοχοι» – αλλά εμφανίστηκε ακόμη και σε διαδήλωση, στο πλευρό της Γκρέτα Τούνμπεργκ. Είναι επίσης vegan από τα 11 της χρόνια.
Η επερχόμενη περιοδεία της θα περιλαμβάνει το «οικολογικό χωριό», όπου οι θαυμαστές της θα μπορούν να ενημερωθούν για την κλιματική αλλαγή.
«Δε θα επιτρέπονται τα πλαστικά καλαμάκια, το κοινό θα φέρνει τα δικά του παγούρια με νερό, παντού θα υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης επειδή, ξέρετε, δεν έχει σημασία αν κάτι είναι ανακυκλώσιμο, παρά μόνο αν απορριφθεί στο σωστό κάδο», είπε.
Φέι Μίλτον (Savages)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ντράμερ της βραβευμένης με Mercury βρετανικής μπάντας Savages, έχοντας αγανακτήσει με την παντελή αδιαφορία της μουσικής βιομηχανίας απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, πήρε την πρωτοβουλία να αναλάβει δράση.
Πριν από δύο χρόνια, ίδρυσε το μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό Music Declares Energy. Τώρα, κάνει το επόμενο βήμα με την καμπάνια No Music On A Dead Planet, έχοντας στο στόχαστρο το συνέδριο COP26, ώστε οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ότι αποτυγχάνουν παταγωδώς στην κάλυψη των αναγκών του πλανήτη μας.
Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί 2807 υπογραφές κορυφαίων προσωπικοτήτων της μουσικής βιομηχανίας, υπέρ της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
«Για να χρησιμοποιήσω τη μεταφορά της Γκρέτα Τούνμπεργκ, το σπίτι έπιασε φωτιά από ένα τσιγάρο και δεν υπάρχει χρόνος να κόψει το κάπνισμα αυτός που το πέταξε, πριν πει ότι το σπίτι καίγεται».
«Καίγεται τώρα και πρέπει να το φτιάξουμε αυτό. Ας αλλάξουμε τρόπο ζωής, ας πετάξουμε περισσότερο, ας χρησιμοποιήσουμε λιγότερο πλαστικό – αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τελικά, είναι κυβερνητική δράση».
The 1975
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Είτε μας αρέσει η μουσική τους είτε όχι, αυτοί οι Βρετανοί χρησιμοποιούν την τεράστια πλατφόρμα τους για να θίξουν ένα σημαντικό ζήτημα: Την κατεστραμμένη σχέση μεταξύ μουσικής βιομηχανίας και περιβάλλοντος.
Και για την μπάντα αυτή, πηγή έμπνευσης αποτελεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η φωνή της οποίας ακούγεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του συγκροτήματος.
Το καλοκαίρι, η εμφάνισή τους στο φεστιβάλ του Finsbury Park του Λονδίνου – το οποίο πήγε πίσω λόγω της πανδημίας – πρόκειται να ταράξει τα δεδομένα του χώρου, ως η πρώτη βρετανική διοργάνωση που θα χρησιμοποιεί απόλυτα οικολογικά βιοκαύσιμα και ηλιακά πάνελ. Παράλληλα, δέχονται τα παλιά μπλουζάκια από συναυλίες και τα επιδιορθώνουν με μηδενικό κόστος, ώστε κανένα να μην καταλήγει στη χωματερή.
Coldplay
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
To κορυφαίο συγκρότημα με τις sold out συναυλίες και τη διεθνή αναγνώριση, ανακοίνωσε πως θα πάψει τις περιοδείες μέχρι να βρεθεί «ανθρακικά ουδέτερος» τρόπος να γυρίσουν τον κόσμο.
Όταν μία τέτοια κίνηση πραγματοποιείται από καλλιτέχνες αυτού του βεληνεκούς, αντιλαμβανόμαστε πως καλό είναι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση – αυτό και έγινε. Οι επίσης Βρετανοί Massive Attack ανακοίνωσαν το τέλος των περιοδειών, μέχρι να βρεθεί μία λύση από το Tyndall Centre for Climate Change Research του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Οι επιστήμονες πρόκειται να μελετήσουν τις εκπομπές άνθρακα και να βρουν τρόπο περιορισμού των εκπομπών στο ελάχιστο.
Διαβάστε επίσης:
5 φορές που ακτιβιστές έδωσαν τέλος σε projects που απειλούσαν το περιβάλλον
Μόλι Μπέρανς: H ακτιβίστρια που βοηθά την Καθολική Εκκλησία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
#voicefortheplanet: Τι σχέση έχει η Eurovision με την προστασία του περιβάλλοντος;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση