Sustainability

Archana Soreng: H ιθαγενής από την Ινδία εξηγεί πώς θα νικήσουμε την κλιματική αλλαγή

πηγή: Instagram @archana.soreng

Πριν μερικά χρόνια, άκουσε για πρώτη φορά τον όρο «κλιματική αλλαγή». Δεν άργησε να καταλάβει τι σημαίνει και πως τόσο η ίδια, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της φυλής Kharia της Ινδίας, ακολουθούσαν έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.

Η Archana Soreng είναι 24 ετών και τον Ιούλιο επελέγη ως ένα από τα επτά μέλη της Επιτροπής του ΟΗΕ για την προστασία του πλανήτη.


Σε συνέντευξη που έδωσε για το Thomson Reuters Foundation, δήλωσε πως οι ιθαγενείς κοινότητες είναι εκείνες που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την κλιματική αλλαγή. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέχρι την ξηρασία, οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν.

Η ίδια, από μικρή έζησε τυφώνες και είδε τους φίλους της να χάνουν τα σπίτια τους. Πριν προλάβουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, ερχόταν η επόμενη καταστροφή. «Γιατί, όμως, να υποφέρουν περισσότερο εκείνοι που προκαλούν τη λιγότερη ρύπανση;», αναρωτιέται.


Ο ακτιβισμός ρέει στο αίμα της Archana. Η μητέρα της, η Usha Kerketta, είναι δασκάλα και μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο χωριό τους. Ο θείος της, ο Nabor Soreng, είναι αρχηγός της φυλής του και ειδικός σε ζητήματα ιθαγενών. Ανέκαθεν, όλοι τους ενδιαφέρονταν για τη σωτηρία του πλανήτη.

Η ίδια έχει καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί της προσπαθούν να σώσουν τα δάση. Προσπαθεί, με αυτόν τον τρόπο, να φέρει στο φως την πραγματικότητα που βιώνουν οι κοινωνίες αυτές, να δείξει πως είναι άνθρωποι σαν όλους εμάς. Είναι περήφανη για την καταγωγή της.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα μπορούσε να μας διδάξει ο πολιτισμός της για τη μάχη ενάντια στην περιβαλλοντική κρίση: Από τρόπους να αντικαταστήσουμε το πλαστικό, μέχρι την κατασκευή βιοδιασπώμενων πιάτων από φύλλα δέντρων. Μέλη τέτοιων φυλών έχουν γίνει ακόμη κι επιχειρηματίες, στον αγώνα ενάντια της κλιματικής αλλαγής. Χρησιμοποιούν τις ιδέες και τις παραδοσιακές πρακτικές τους για να βγάζουν κέρδος.


Η Archana, από την  πλευρά της, θέλει να λειτουργήσει σαν γέφυρα μεταξύ ιθαγενών και μη. Έχει κάνει τεράστιο κόπο ώστε να την πάρουν στα σοβαρά – και τα κατάφερε.

Ως μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης της, όμως είναι ενθουσιασμένη. «Θα κάνω ό, τι μπορώ για να προωθήσω τις παραδοσιακές μεθόδους, τη σοφία και το βιώσιμο τρόπο ζωής», έχει αναφέρει, ενώ δεσμεύθηκε να ευαισθητοποιήσει τους νέους του τόπου της.

Επικοινωνεί με τον κόσμο μέσω των social media και μιλά για τις ιδέες της όσο περισσότερο μπορεί. Θέλει να δείξει ότι παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι αρκετά ώριμη και μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Υψώνει τη φωνή της, μαζί με τους συνομηλίκους της, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παλεύουν ενωμένοι για το μέλλον.

 

Διαβάστε επίσης:

Howey Ou: H «Greta Thunberg της Κίνας» πληρώνει το σκληρό τίμημα του ακτιβισμού της

Melati Wijsen: Η ακτιβίστρια που αλλάζει τον κόσμο με 3 βήματα

«Τι μπορώ να κάνω για την κλιματική αλλαγή;»: Μία ακτιβίστρια απαντά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση