Η ομορφιά της φύσης βρίσκεται παντού, από το ψηλότερο βουνό ως το μικρότερο φυλλαράκι. Κι ενώ το γνωρίζουμε καλά, σπάνια την προσέχουμε. Η έντονη καθημερινότητα δε μας το επιτρέπει, ο νους μας είναι διαρκώς αλλού.
Η Χίλαρι Γουότερς Φέιλ, έρχεται για να το αλλάξει αυτό. Δίνοντας τεράστια σημασία στη λεπτομέρεια, μέσα από την τέχνη της έχει σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης. Από παιδί ακόμη, ξεκίνησε να αγαπά και να ενδιαφέρεται για το «πράσινο». Στην εφηβεία της, παρακολούθησε ένα καλοκαιρινό σεμινάριο περιβαλλοντικού χαρακτήρα κι άρχισε να αναγνωρίζει την ανάγκη για προστασία και διατήρηση των διάφορων οικοσυστημάτων. Αργότερα, όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει το αντικείμενο σπουδών της, διχαζόταν μεταξύ τέχνης και επιστήμης. «Ήμουν μπερδεμένη, μέχρι που έμαθα πώς μπορούσα να τα συνδυάσω», έχει δηλώσει.
Αυτό που κάνει η Χίλαρι Γουόλτερς, είναι να παίρνει φύλλα και φτερά, να τα επεξεργάζεται και να τα ράβει με λεπτή κλωστή. Κληρονόμησε, μάλιστα, τα περισσότερα εργαλεία της από τη γιαγιά της, η οποία λάτρευε να πλέκει με βελονάκι. Όταν το ράψιμο ολοκληρωθεί, βάφει προσεκτικά τις δημιουργίες της. Από πολύχρωμα κεντητά διακοσμητικά μέχρι πανέμορφα κολάζ, τα έργα της είναι μοναδικά. Επειδή ακριβώς η φύση αποτελεί πρώτη ύλη, κανένα δε μοιάζει με το προηγούμενο και το επόμενό του.
Μερικές φορές, η Γουότερς αφιερώνει το χρόνο της σε ένα συγκεκριμένο είδος φυτού. Η τελευταία της συλλογή, προέρχεται αποκλειστικά από φύλλα καμέλιας. Στο παρελθόν, είχε περάσει ολόκληρες περιόδους συλλέγοντας σπόρους σφενδάμου και φύλλα γκίγκο.
Όπως η ίδια αναφέρει, το έργο της αντικατοπτρίζει το πάθος της για δημιουργία σε συνδυασμό με την προστασία του πλανήτη. Πάντα, προσέχει ώστε να διατηρεί χαμηλό το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
«Η βιωσιμότητα παίζει τεράστιο ρόλο στο γιατί επιλέγω να ζω με αυτόν τον τρόπο κι επιλέγω να συμπεριφέρομαι έτσι στην τέχνη μου. Χρησιμοποιώντας τα φύλλα, αισθάνομαι σαν να βρίσκω διέξοδο και να δημιουργώ χωρίς να επιβαρύνω το περιβάλλον», δήλωσε στο TreeHugger.
Διαβάστε επίσης:
3 ακτιβίστριες που χρησιμοποιούν πλαστικό και παράγουν τέχνη
Μίριαμ Ντιον: Η καλλιτέχνιδα που δίνει «νέα ζωή» στις παλιές εφημερίδες
Τι σχέση έχουν οι βιντεοκλήσεις με το περιβάλλον;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση