Ένα παιδί γνωρίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύουμε. Αντιλαμβάνεται πως ο πλανήτης υποφέρει, όμως αισθάνεται ανήμπορο να βοηθήσει. Κι αυτό γιατί οι «μεγάλοι» του υπενθυμίζουν διαρκώς πόσο μικρό είναι – μικρό για να ψηφίσει, για να έχει θεμελιωμένες απόψεις, για να αποφασίσει μόνο του για τον εαυτό του.
Το Μουσείο για το Κλίμα των ΗΠΑ, έχει στόχο να το αλλάξει αυτό, μέσα από μία πρωτοβουλία με όνομα Climate Art for Congress (CAFC). Οι μαθητές κάνουν έρευνα και αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για την περιβαλλοντική κρίση. Έπειτα, ζωγραφίζουν κι εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Το Μουσείο, ανεβάζει αυτά τα σχέδια στην ιστοσελίδα του και εκτυπώνει έγχρωμα αντίγραφα, τα οποία αποστέλλονται στους Αμερικανούς Βουλευτές.
Η εκπρόσωπος του Μουσείου, Σάρα Γκόλντμαν, δήλωσε στο Treehugger πως «όταν ιδρύθηκε το CAFC, το 2020, στην αρχή της πανδημίας, ήταν ένας τρόπος με τον οποίο οι νέοι μπορούσαν να πουν στους αντιπροσώπους τους για τη σημασία της συμπερίληψής τους στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, οπότε ξεκινάμε εκ νέου την καμπάνια με νέες πηγές για καθηγητές, μαθητές και νέους».
Από τον Απρίλιο του 2020, έχουν σταλεί τουλάχιστον 500 γράμματα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μαθητές έγραψαν γράμμα τόσο σε Γερουσιαστές όσο και σε Βουλευτές, οπότε έπρεπε να το εκτυπώσουμε τρεις φορές», πρόσθεσε η Γκόλντσταϊν.
Γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί, είδαν πως η ζωγραφική και η γραφή αποτελούν τον ιδανικό τρόπο έκφρασης, ενώ οι μαθητές αισθάνονται καλύτερα που βγάζουν από μέσα τους το βάρος.
«Μαθαίνοντας ότι τα παιδιά ασχολούνται ενεργά με την CAFC, καταλαβαίνω ότι είναι μία εξαιρετική ευκαιρία σύνδεσής τους με τον κόσμο γύρω τους και με όσα βιώνουν καθημερινά, ενώ μαθαίνουν να αναλαμβάνουν δράση», δήλωσε χαρακτηριστικά η μητέρα ενός 8χρονου.
Οι περισσότερες ζωγραφιές αποτελούνται από μία μικρή περιγραφή του τόπου που το παιδί θεωρεί ότι θα πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαστεί. Δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση, ενώ διαμορφώνονται οι απόψεις των ακτιβιστών του αύριο.
Διαβάστε επίσης:
Το Πράσινο Σχολείο του Μπαλί «γεννά» ακτιβιστές, πρέσβεις του ΟΗΕ και καλλιτέχνες
Ρεντ Χονγκ Γι: Η καλλιτέχνις πίσω από το εξώφυλλο του TIME για την κλιματική αλλαγή
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση