Αυτή τη στιγμή, καταστροφικές πυρκαγιές ξεσπούν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ταυτόχρονα, οι πάγοι λιώνουν. Στη Γροιλανδία συγκεκριμένα, κόπηκε ένα τμήμα 108 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τεράστιο παγόβουνο – κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Ο συνεργάτης του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS), Jason Box, που μελέτησε τις δορυφορικές φωτογραφίες της παραπάνω καταστροφής, μιλώντας στο CNN τη Δευτέρα δήλωσε πως θα έπρεπε να προβληματιστούμε ιδιαίτερα, καθώς σιγά – σιγά σπάει το μεγαλύτερο κομμάτι πάγου της Αρκτικής, το οποίο είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων δύο καλοκαιριών, μάλιστα, έχουν αυξήσει σημαντικά το ρυθμό με τον οποίο λιώνουν.
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ohio κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή. Ακόμη κι αν σταματούσαμε μία για πάντα τη χρήση ορυκτών καυσίμων και έπαυε η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι πάγοι δε θα μπορούσαν να σωθούν.
A 44-sq-mile chunk of ice has broken off from the ancient Spalte Glacier in northern Greenland. The Arctic’s once-solid sea ice cover is shrinking to new lows due to rising global temperatures pic.twitter.com/150EAo1gHa
— NowThis (@nowthisnews) September 15, 2020
Άμεση συνέπεια αυτού, είναι η αύξηση του επιπέδου της επιφάνειας της θάλασσας, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για πολλές πόλεις του κόσμου – τη Florida, τη Βενετία, το Άμστερνταμ, για παράδειγμα. Το νερό μπορεί να τις καλύψει εντελώς, κι εκείνες να χαθούν για πάντα.
Διαβάστε επίσης:
Nancy Pelosi: «Η κλιματική αλλαγή είναι η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας»
Αυτή είναι η σημαντικότερη «πλαστική απειλή» για το περιβάλλον
Ο καταστροφικός καύσωνας στη Σιβηρία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση