SUSTAINABILITY

Do It Yourself: Η νέα τάση στη βιώσιμη μόδα

πηγή: www.instagram.com/ebonyh

Ας είμαστε ειλικρινείς, η βιώσιμη μόδα μας δυσκολεύει. Η γρήγορη μόδα, αντίθετα, μας δίνει αμέτρητες επιλογές, κάθε εβδομάδα οι κολεξιόν ανανεώνονται και οι τιμές των ρούχων τα κάνουν ακόμη πιο ελκυστικά. Πέρα από την αρνητική της επίδραση στο περιβάλλον, όμως, μήπως υπάρχουν και άλλα πράγματα που μας βάζουν σε δεύτερες σκέψεις, πριν κάνουμε τα ψώνια μας σε τέτοια brands; Για παράδειγμα, πόσες φορές έχουμε περπατήσει στο δρόμο και έχουμε δει κόσμο να φοράει ακριβώς το ίδιο παντελόνι με εμάς; Πόσες φορές βγήκαμε απογοητευμένοι από το δοκιμαστήριο, επειδή το φόρεμα που τόσο μας άρεσε την κρεμάστρα, τελικά δε μας κολάκευε;

Οι παρακάτω γυναίκες έχουν αποφασίσει να εξασφαλίσουν τόσο τη μοναδικότητα του στιλ τους, όσο και τη μηδενική επιβάρυνση του πλανήτη μας, με έναν απλό τρόπο: Ράβουν μόνες τους τα ρούχα τους!

Martha Moore Porter

Πριν ακόμα μπει στην εφηβεία, έλαβε μία ραπτομηχανή από τη θεία της. Στην οικογένειά της δεν υπήρχε κανείς που θα μπορούσε να τη βοηθήσει με το ράψιμο, οπότε το έμαθε με τη βοήθεια μίας babysitter.

πηγή: www.instagram.com/burieddiamond

Όταν ξεκίνησε να συζεί με τον αγαπημένο της, εκείνος της πρότεινε να οργανώσει ένα χώρο για τη ραπτομηχανή της, ώστε να ασχοληθεί περισσότερο με τη μεγάλη της αγάπη. Το 2018, στόχος της ήταν να ολοκληρώσει 12 δικές της δημιουργίες που θα μπορούσαν να φορεθούν έξω. «Δε γινόταν να το αντιμετωπίσω σαν εργασία αφηρημένης τέχνης. Έπρεπε να είναι κανονικά ρούχα που θα μπορούσα να βάλω και να κυκλοφορήσω στο δρόμο», είπε στο thelily.com. Τελικά, ξεπέρασε το στόχο της κατά πολύ, ετοιμάζοντας 40!

Το 2019, συνέχισε δυναμικά να προωθεί τη βιώσιμη μόδα δημιουργώντας 52 κομμάτια. «Είναι ένα είδος φροντίδας προς τον εαυτό σου. Φτιάχνεις κάτι αποκλειστικά για σένα. Θα είναι στο χρώμα που το θέλεις, θα εφαρμόζει όπως θέλεις – μπορείς να φτιάξεις ακριβώς αυτό που ζητάς», δήλωσε στο thelily.com.

Suzan Steinberg

Είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας Stonemountain & Daughter Fabrics στο Berkeley και ξεκίνησε να ράβει προσπαθώντας αποκτήσει ένα πιο εναλλακτικό στιλ. Στην αρχή ήταν ένα δημιουργικό χόμπι, όμως δεν άργησε να το γίνει επάγγελμα. Είναι πλέον επιχειρηματίας, πουλώντας τα υφάσματά της στην California από το φυσικό κατάστημα, αλλά και διαδικτυακά, σε όλο τον κόσμο.

πηγή: www.instagram.com/stonemountainfabric

Σήμερα, οι πελάτες της είναι από 8 έως 80 ετών και στο site της έχουν εγγραφεί 30 χιλιάδες συνδρομητές!

Kristi Montague

Έμαθε να ράβει όταν ήταν μικρή, για να ντύσει τις Barbie της. Τώρα πια, έχει γίνει μαμά και το κάνει για τα δύο παιδιά της.

Δεν της άρεσε ο τρόπος που εφάρμοζαν τα ρούχα στο σώμα της, και λάτρευε να τα μεταποιεί. Σταδιακά, όμως, αποφάσισε να σταματήσει να ψωνίζει έτοιμα κομμάτια και ξεκίνησε να τα δημιουργεί ολομόναχη. Της ταίριαζαν «γάντι» και την κολάκευαν περισσότερο.

Ebony Haight

Είναι 40 ετών και εργάζεται στη Google. Λατρεύει τη βιώσιμη μόδα και τα τελευταία 8 χρόνια δεν έχει σταματήσει να ράβει. Μάλιστα, το 30% περίπου των ρούχων στη ντουλάπα της, είναι χειροποίητα!

πηγή: www.instagram.com/ebonyh

Λατρεύει να δημιουργεί τζιν από το μηδέν. Δεύτερη επιλογή είναι τα vintage Levi’s. «Δεν αξίζει να περάσεις ένα ολόκληρο απόγευμα δοκιμάζοντας παντελόνια, για να πάρεις το ένα που θα σου ταιριάζει, ενώ μπορείς να περάσεις το ίδιο απόγευμα φτιάχνοντάς το. Ακόμα και ένα αποτυχημένο δικό σου, είναι καλύτερο από αυτά που μπορείς να αγοράσεις», ανέφερε. Είναι αυτοδίδακτη στο ράψιμο και πιστεύει πως ο καθένας μπορεί να το κάνει. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να γίνει η πρώτη προσπάθεια – από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα ίσως είναι εκπληκτικά.

Επιπλέον, η ενασχόληση με τη ραπτική ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή της και τη βοήθησε να αγαπήσει το σώμα της. Όταν ψωνίζεις σε ένα κατάστημα, συχνά σκέφτεσαι ‘Ο σωματότυπός μου δεν είναι για αυτά τα ρούχα’», τόνισε – και έχει δίκιο. Αντί να αισθάνεται, λοιπόν, άσχημα στο δοκιμαστήριο με κάτι που δεν την κολακεύει, έμαθε πώς να δημιουργεί τα ρούχα που της πηγαίνουν απόλυτα.