Ένας καλλιτέχνης αποφάσισε να μας δείξει τι θα γινόταν αν η ναυτιλία οργανωνόταν με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Αντλώντας έμπνευση από κλασικούς πίνακες του 19ου και του 20ου αιώνα, μας δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι το οικολογικό της μέλλον, απαλλαγμένο από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ο Ρούμπεν Ντάνγκουρ, λοιπόν, πήρε έργα του Βαν Γκογκ, του Μονέ, του Tingqua και του Τέρνερ, τους έδωσε την προσωπική του πινελιά και τα έφερε στη σύγχρονη εποχή. Φαντάστηκε πλοία με διαφορετική, φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.
Δημιούργησε κάθε πίνακα ψηφιακά και, πλέον, μπορούμε να τους δούμε από τον καναπέ μας σε μία έκθεση με τίτλο Future Seascapes (Τα θαλάσσια τοπία του μέλλοντος). Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό Lloyd’s Register Group και το ίδρυμα Maritime Decarbonisation Hub.
Ο πρώτος πίνακας που τράβηξε την προσοχή του Ντάνγκουρ, ήταν Το “Fighting Temeraire” ρυμουλκείται προς διάλυσιν του Ουίλιαμ Τέρνερ. Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα έργα το ρομαντικού ζωγράφου, το οποίο απεικονίζει το τελευταίο ταξίδι του ιστορικού πολεμικού πλοίου. Στη σημερινή του εκδοχή, το πλοίο αυτό έχει αντικατασταθεί από ένα τάνκερ, το οποίο ρυμουλκείται από ένα ηλεκτροκίνητο.
Τα πανέμορφα Πλοία στον Σηκουάνα στην Ρουέν, τα οποία ζωγράφισε ο Κλωντ Μονέ πίσω στο 1873, έχουν αντικατασταθεί μ’ ένα φιλικό προς το περιβάλλον ιπτάμενο δελφίνι.
Η θάλασσα στο Saintes-Maries-de-la-Mer του Βαν Γκογκ απεικονίζει σκάφη ψαρέματος. Ο Ντάνγκουρ, τα σχεδίασε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ανεμογεννήτριες. Το Λιμάνι του Έντουαρντ Σέγκο, έχει μετατραπεί σε περιβαλλοντικό παράδεισο γεμάτο ηλιακά πάνελ.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι θαλάσσιες μεταφορές επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με 940 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ενώ ευθύνονται για το 2.5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η βιομηχανία έχει δεσμευθεί να το αλλάξει αυτό, μέχρι το 2050.
Διαβάστε επίσης:
10 νέα δάση σε 5 μόλις μήνες: Το σχέδιο της Αγγλίας για το περιβάλλον
Sachi Tungare: Η γυναίκα που μετατρέπει τα αποτσίγαρα σε τέχνη
Josie George: Η καλλιτέχνιδα που καταγράφει την κλιματική αλλαγή μέσα σ’ένα κασκόλ
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση