Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας πραγματοποιούν πρωτοποριακές έρευνες για τα ελαστικά που τώρα αναφέρουν ότι το υλικό είναι κατασκευασμένο από απόβλητα και μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί.
Κατασκευασμένο από ένα μάλλον ασυνήθιστο μείγμα συστατικών, όπως θείο, μαγειρικό λάδι canola και μια χημική ένωση που ονομάζεται δικυκλοπενταδιένιο (DCPD), η ασυνήθιστη σύνθεση δημιουργεί μια ευέλικτη και βιώσιμη νέα μορφή καουτσούκ.
Αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το υλικό, είναι μια «λανθάνουσα κόλλα». Το συστατικό που λείπει, είναι ένας καταλύτης αμίνης (αζωτούχες οργανικές ενώσεις ) και μόλις εφαρμοστεί το καουτσούκ γίνεται πάλι κολλώδες, επιτρέποντάς του να κολλήσει ξανά με τον εαυτό του σε σημείο που να μην χάνει καμία δύναμη.
Η ομάδα λέει ότι η συγκόλληση μπορεί να γίνει σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί λίγα λεπτά. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει χρήσιμο για την επισκευή αντικειμένων από καουτσούκ, όπως ελαστικά εν κινήσει και όταν τελειώσει η ωφέλιμη ζωή τους, τα καθιστά πολύ πιο εύκολο να ανακυκλωθούν.
Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα τρία βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πρώτων υλών, είναι όλα βιομηχανικά απόβλητα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατασκευή του υλικού είναι τόσο φθηνή όσο και φιλική προς το περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης:
Η αρχιτέκτονας που φέρνει τη βιωσιμότητα στο χώρο του design, Elora Hardy
Google-WWF: Μία συνεργασία που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη βιωσιμότητα
Καταρρίπτουμε τους 7 μεγαλύτερους μύθους για τη βιωσιμότητα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση