Sustainability

Για δεύτερη συνεχόμενη δεκαετία, η ανθρωπότητα απέτυχε να φτάσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους

Photo by v2osk on Unsplash

H ανθρωπότητα απέτυχε να φτάσει κάθε στόχο που έθεσε για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων την τελευταία δεκαετία. Από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέχρι την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων, βρισκόμαστε πολύ μακριά από εκεί που θα έπρεπε. Κι αυτό συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν, βέβαια, πως έχουμε φτάσει κοντά σε ορισμένους τομείς, όπως τον αριθμό των απειλούμενων ειδών. Οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να προστατεύσουν το 17% των υδάτινων περιοχών και το 10% του θαλάσσιου περιβάλλοντος – κάτι που θα επηρεάσει, πιθανότατα, την επίτευξη όσων επιβάλλει η Συμφωνία των Παρισίων.

Η Elizabeth Maruma Mrema, διευθύντρια βιοποικιλότητας του ΟΗΕ, δήλωσε πως η ανθρωπότητα τώρα θα καθορίσει όλα εκείνα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές.

«Όσο περισσότερο εκμεταλλευόμαστε τη φύση με μη βιώσιμους τρόπους, τόσο λιγότερο εκείνη θα μας βοηθά, τόσο θα περιορίζεται η ευεξία μας, η ασφάλεια και η ευημερία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για την τρίτη αναφορά που δημοσιεύεται αυτήν την εβδομάδα, σχετικά με την απογοητευτική κατάσταση του πλανήτη μας. Η WWF και η ZSL έχουν ήδη εξηγήσει πως τα άγρια ζώα βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας του υπερκαταναλωτισμού μας, της αύξησης του πληθυσμού και της ανεξέλεγκτης γεωργίας, ενώ ο φιλανθρωπικός οργανισμός Royal Society for the Protection of Birds μίλησε για μία «χαμένη δεκαετία για τη φύση».

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη απογοήτευση, είναι πως δε θα μπορούσαμε να απέχουμε περισσότερο από το μεγαλύτερο και σημαντικότερο στόχο, που είναι η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει και τα δάση. Ανησυχητική, επίσης, είναι η αύξηση του ρυθμού καταστροφής της βιοποικιλότητας, τη στιγμή που η αποψίλωση των δασών έχει περιοριστεί κατά 60% περίπου.

Μισό τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, τη γεωργία και την αλιεία. «Βλέπουμε τόσο δημόσιο χρήμα να επενδύεται σε πράγματα που βλάπτουν τη βιοποικιλότητα, παρά σε εκείνα που την υποστηρίζουν», τόνισε ο ειδικός David Cooper στην Guardian.

Σε ορισμένες περιοχές, πράγματι, έχει γίνει πρόοδος. Στο σύνολό του, όμως, ο περιορισμός πλαστικών απορριμμάτων δεν έχει φτάσει στο σημείο που απαιτείται, προκειμένου να μην επιβαρύνει τον πλανήτη. Περίπου 260 χιλιάδες τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό και βλάπτουν σοβαρά τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων ψαριών. Ανησυχητική είναι, ακόμη, η αύξηση της ρύπανσης από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Πάνω από το 60% των κοραλλιογενών υφάλων απειλούνται, κυρίως εξαιτίας της υπεραλίευσης.

Σύμφωνα με τον David Cooper, η αποτυχία της ανθρωπότητας οφείλεται σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις που δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους στο περιβάλλον. «Θεωρώ πως τα κράτη παίρνουν στα σοβαρά την κατάσταση, όμως δε γίνεται συλλογική προσπάθεια κι αφήνουν τα πάντα στα χέρια του αρμόδιου υπουργείου. Αυτό, όμως, δεν αρκεί», είπε.

 

Διαβάστε επίσης:

Nancy Pelosi: «Η κλιματική αλλαγή είναι η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας»

Τελικά, ο κορονοϊός δεν είναι «θείο δώρο» για το περιβάλλον

Η αιτία πίσω από την πρώτη μαζική εξαφάνιση των ειδών του πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση