Sustainability

Γιατί το glitter απειλεί τον πλανήτη;

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Είναι συνώνυμο του glamour. Δίνει λάμψη σε κάθε ντίσιμο, είναι μεγάλη τάση στο μακιγιάζ για το ρεβεγιόν. Το glitter, ομως, βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη. Γιατί στο τέλος, βρίσκει τη θέση του είτε στη χωματερή, είτε στη θάλασσα. Είναι ο παράγοντας – κλειδί για μία οικολογική καταστροφή.

Photo by Marqui on Unsplash

Έρευνα έδειξε πως επηρεάζει σημαντικά τη χλωρίδα της θάλασσας. Από τη στιγμή που θα βρεθεί στον ωκεανό, μάλιστα, δεν αργεί να φτάσει στο βυθό. Μέσα σε 36 μόλις μέρες, επηρεάζει τόσο τις ρίζες των φυκιών που τα επίπεδα χλωρίδας της περιοχής ήταν τρεις φορές χαμηλότερα από το συνηθισμένο.

Η Ντανιέλ Γκριν, διδάκτορας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, τόνισε πως μελέτησε τι συμβαίνει όταν συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες glitter στο νερό – όπως συμβαίνει μετά από ένα φεστιβάλ, για παράδειγμα. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό να υπάρξουν συνέπειες και στην πανίδα, οι οποίες επεκτείνονται την τροφική αλυσίδα – άρα και σ’ εμάς τους ίδιους. Επεσήμανε, στη συνέχεια, πως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ώστε να καταλήξουν οι ειδικοί σ’ ένα γενικό συμπέρασμα.

Photo by Rodney Minter-Brown on Unsplash

Το glitter υπάρχει σε διάφορες μορφές από την αρχαιότητα. Μόνο που οι πρόγονοί μας, τότε, χρησιμοποιούσαν γυαλί. Το πλαστικό άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως από τη δεκαετία του 1930 και μετά, όταν ο μηχανικός Χένρι Ράσμαν θέλησε να το παράξει σε μετάλες ποσότητες.

Τα χρόνια πέρασαν κι αποδείχθηκε πως το λαμπερό αυτό υλικό έχει τη δική του, σκοτεινή πλευρά.  Γίνονται, μάλιστα, προσπάθειες για την απαγόρευσή του.

Η Τρίσια Φαρέλι, περιβαλλοντική ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Massey στη Νέα Ζηλανδία, έχει ξεκινήσει ολόκληρη καμπάνια προκειμένου να κριθεί παράνομο. Θεωρέι πως οι ενδείξεις είναι αρκετές για να μας πείσουν ότι το glitter είναι επιβλαβές.

«Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι τοξίνες που εκκρίνονται από τα μικροπλαστικά αλλά και άλλα ρυπογόνα μόρια απορροφώνται από το θαλάσσιο περιβάλλον – αρκετοί ειδικοί τα αποκαλούν δηλητηριώδη χάπια», ανέφερε στο Treehugger.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κορυφαίες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δε θα χρησιμοποιήσουν glitter στα προϊόντα τους την περίοδο των γιορτών. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Morrisons και Waitrose, μαζί με το εμπορικό κέντρο John Lewis, δε θα πουλούν χαρτί περιτυλίγματος και ευχετήριες κάρτες με glitter, οπότε αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

«Κάθε φορά που ανοίγεται ένα κράκερ, ή μια κάρτα, χρησιμοποιούνται πλαστικά, αλλά μόνο μίας χρήσης. Έχουμε, λοιπόν, αφαιρέσει το glitter και το πλαστικό από το φετινό φάσμα μας, έτσι ώστε οι πελάτες μας να μπορούν να απολαύσουν τις γιορτές τους χωρίς να ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δήλωσε η Κριστίν Μπράις, διευθύντρια εσωτερικού της Morrison.

Είναι μία καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε πώς ο τρόπος ζωής μας επιβαρύνει το περιβάλλον. Πολλές αποφάσεις μας, θα γυρίσουν απέναντί μας, τελικά. Είναι η χρήση glitter μία από αυτές;

 

Διαβάστε επίσης:

Το λαμπρό παράδειγμα της Αγγλίας: Η Διαστημική Υπηρεσία χρησιμοποιεί δορυφόρους για την προστασία του περιβάλλοντος

3+1 έξυπνες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες που θα βοηθήσουν το περιβάλλον

Τελικά, ο κορονοϊός δεν είναι «θείο δώρο» για το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση