Sustainability

Γρήγορη μόδα: Ερευνητές ζητούν να αλλάξουμε συμπεριφορά ως καταναλωτές

πηγή: www.instagram.com/usdsustain

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για μία πιο βιώσιμη μόδα, η συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού συνεχίζει να βλάπτει το περιβάλλον.

Η γρήγορη μόδα συνεχίζει να κυριαρχεί, λόγω του χαμηλού κόστους των πρώτων υλών. Επειδή ακριβώς είναι φτηνές, δε διακρίνονται για την καλή τους ποιότητα. Έτσι, τα ρούχα μας φθείρονται σχεδόν αμέσως, με αποτέλεσμα να κάνουμε ακόμη περισσότερες αγορές.

Συγκεντρώνουμε τεράστιες ποσότητες ενδυμάτων στις ντουλάπες μας και, ας το παραδεχτούμε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ανακαλύψει κομμάτια που όχι μόνο δε θυμόμαστε πότε πήραμε, αλλά συνεχίζουν να έχουν επάνω τους το καρτελάκι με την τιμή. Το αποτέλεσμα; Να καταλήξουν στα σκουπίδια. Κάθε χρόνο, προκύπτουν από αυτά 92 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων παγκοσμίως – μία τεράστια ποσότητα, χωρίς αμφιβολία.

πηγή: www.instagram.com/purecycletr

Κι έπειτα, ο τρόπος με τον οποίο εκείνα κατασκευάζονται επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον. Τρισεκατομμύρια τόνοι νερού και τοξικές ουσίες σπαταλώνται στην παραγωγή, ενώ εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Μία ομάδα ειδικών δημοσίευσε τη μελέτη της στο διαδικτυακό περιοδικό Nature Reviews Earth and Environment δείχνοντας πώς η γρήγορη μόδα επηρεάζει τον πλανήτη μας. Μέσα στην τελευταία εικοσαετία, η παραγόμενη ποσότητα ρούχων έχει διπλασιαστεί. Διαρκώς έρχονται νέες τάσεις να αντικαταστήσουν τις ήδη υπάρχουσες και μας δημιουργείται η ανάγκη να ψωνίσουμε όλο και περισσότερο. Η ζήτηση αυξάνεται, οι τιμές πέφτουν και η Γη μας καταστρέφεται.

Το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης του πλανήτη μας έρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Μπανγκλαντές, η Καμπότζη και η Ινδονησία, καθώς εκεί βρίσκονται οι μεγάλες εργοστασιακές μονάδες.

πηγή: www.instagram.com/purecycletr

«Τελικά, η μακροχρόνια σταθερότητα της βιομηχανίας εξαρτάται άμεσα από το εάν θα αφήσουμε για πάντα πίσω μας το μοντέλο της γρήγορης μόδας και τον υπερκαταναλωτισμό», τονίζει η έρευνα.

Εμείς, είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας.

«Το σημαντικότερο είναι να επιβραδύνουμε το ρυθμό των αγορών μας – ψωνίζοντας λιγότερο και χρησιμοποιώντας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα πράγματά μας, φροντίζοντάς τα, και επενδύοντας σε αγαθά καλύτερης ποιότητας», τόνισε η Kirsi Niinimäki, επίκουρη καθηγήτρια Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας.

πηγή: www.instagram.com/purecycletr

Μπορούμε, επίσης, να επενδύσουμε σε ανακυκλωμένα ή/και ανακυκλώσιμα υλικά.

Ο στόχος είναι να αλλάξουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τη γραμμή παραγωγής τους. Να ακολουθήσουν το μοντέλο της κυκλικής μόδας και να αξιοποιούν με καλύτερο τρόπο τις πρώτες ύλες. Μέχρι να γίνει αυτό, ας φερθούμε υπεύθυνα.