SUSTAINABILITY

Οι δύο χώρες που παράγουν τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα παγκοσμίως

Photo by freestocks.org from Pexels

Εδώ και χρόνια, «χτυπάμε» τον πλανήτη μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Ο αγαπημένος μας, ίσως, πέρα από την εκπομπή καυσαερίων, είναι η ατέλειωτη παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances βρήκε ποιες είναι οι χώρες που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε Αμερικανός πετάει στα σκουπίδια, κατά μέσο όρο, 105 κιλά πλαστικού το χρόνο. Οι Βρετανοί ακολουθούν με ελάχιστη διαφορά, πετώντας 99 κιλά.

Όσο πιο οικονομικά ανεπτυγμένη είναι μία χώρα, τόσο περισσότερο επιβαρύνει το περιβάλλον με πλαστικό. Η Νότιος Κορέα και η Γερμανία είναι τρίτες και τέταρτες στην κατάταξη, αντίστοιχα. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, παράγει το περισσότερο πλαστικό για βιομηχανική χρήση, όμως οι ίδιοι οι πολίτες κάνουν ό, τι μπορούν για να το βγάλουν από τη ζωή τους – μόλις 15 κιλά πλαστικού ανά άτομο το χρόνο!

Από τους 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, τουλάχιστον τα 8.8 εκατομμύρια καταλήγουν στον ωκεανό. Από τη στιγμή δε, που το πλαστικό θα βρεθεί ελεύθερο στο περιβάλλον, έχει τη δύναμη να μας βλάψει με τρόπους που ίσως και να μην μπορούμε να κατανοήσουμε. Τα ζώα, τα φυτά, οι άνθρωποι – κανείς δε μένει ανεπηρέαστος.

Το χειρότερο είναι πως κάθε 11 χρόνια, η ρύπανση που προέρχεται από το πλαστικόι διπλασιάζεται.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Ο λόγος που οι πλούσιες χώρες είναι οι κύριοι υπαίτιοι της κατάστασης, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το φετινό Σεπτέμβριο από το ολλανδικό ίδρυμα Changing Markets, υποστήριξε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις – ανάμεσά τους η Coca-Cola και η Colgate-Palmolive – ευθύνονται για τεράστιο κομμάτι του προβλήματος. Κι όμως, αυτό δεν το μαθαίνει κανείς διότι φορούν ένα πλαστό οικολογικό προσωπείο και συνεργάζονται με υποτιθέμενες περιβαλλοντικές ομάδες  που έχουν ένα σκοπό: Να καθυστερήσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας που ασχολείται με την περιβαλλοντική ρύπανση.

Μία από τις συνηθέστερες κι αγαπημένες τους τακτικές, προκειμένου να πετύχουν το παραπάνω, είναι να ρίχνουν το φταίξιμο στους καταναλωτές που επιλέγουν τα προϊόντα κι όχι στις ίδιες τις εταιρείες που προκαλούν το πρόβλημα.

Η Νούσα Ούρμπανσικ, υπεύθυνη διαφήμισης του Changing Markets, μίλησε στο Forbes και υπογράμμισε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις «υποστηρίζουν ότι έχουν δεσμευθεί να δώσουν λύση, όμως ταυτόχρονα χρησιμοποιούν “βρώμικα” κόλπα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φτηνό πλαστικό μίας χρήσης, να μολύνουν τον πλανήτη με καταστροφικούς ρυθμούς».

Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

Μία καλή ιδέα θα ήταν να βγάλουμε εντελώς το πλαστικό μίας χρήσης από τη ζωή μας. Αυτό για πολλούς – ειδικά τώρα που η κρίση στην παγκόσμια υγεία φτάνει στο απροχώρητο – είναι αδύνατο. Ο περιορισμός του, όμως, είναι απόλυτα εφικτός.

Ανακυκλώνοντας ό, τι μπορούμε, δίνοντας προσοχή στο να τοποθετούμε τις σωστές συσκευασίες στους μπλε κάδους, βοηθάμε επίσης αρκετά.

Το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά μας χέρια. Οι αποφάσεις μας είναι εκείνες που θα καθορίσουν αν και μέχρι πότε θα παραταθεί η διάρκεια ζωής του. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτήν τη στιγμή, υποφέρει.

 

Διαβάστε επίσης:

#ΝοPlasticChallenge: Μπορείτε να περάσετε μία μέρα χωρίς πλαστικό;

Ο κορονοϊός μας ξαναγύρισε στο πλαστικό: Πόσα απόβλητα παράγει;

Νέα Υόρκη: Τα πάντα σε ένα «κατάστημα» είναι φτιαγμένα από πλαστικό — Ο λόγος είναι σημαντικός

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση