Ένα γεμάτο φορτηγό, κάθε λεπτό. Αυτή είναι η ποσότητα των απορριμμάτων που δέχεται ο ωκεανός – κι όχι από αλουμίνιο, χαρτί, και χημικά, αλλά αποκλειστικά από πλαστικό.
Η ρύπανση των υδάτων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και μας ανησυχεί όλους. Κάποιοι άνθρωποι, αντί να πανικοβληθούν, εμπνέονται από όλο αυτό και βρίσκουν καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος. Οι ιδέες τους, μας είναι αναγκαίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μάλιστα, αν δε δράσουμε άμεσα, μέχρι το 2050 το βάρος του πλαστικού στα βάθη της θάλασσας, θα ξεπερνά εκείνο των ψαριών!
Ανωκύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων
Υπολογίζεται πως 640 χιλιάδες τόνοι πλαστικών διχτυών και καλαμιών ψαρέματος χάνονται στα νερά κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την Greenpeace, μάλιστα, προκαλούν τη χειρότερη μορφή ρύπανσης, καθώς μπορούν να παγιδεύσουν τα πάντα, από οστρακόδερμα μέχρι φάλαινες.
Γίνονται, όμως, προσπάθειες εκμετάλλευσης των απορριμμάτων αυτών. Η πρώτη, προέρχεται από τη startup με τ’ όνομα Bureo, η οποία εδρεύεται στην California και τα μετατρέπει σε αρκετά περιζήτητα προϊόντα, όπως skateboards και γυαλιά ηλίου. Η δεύτερη, αφορά στη μη-κερδοσκοπική οργάνωση Parley, που συνεργάζεται με τη βιομηχναία Bionic και κατασκευάζει καράβια, αποκλειστικά από πλαστικό που βρίσκει στα βάθη του ωκεανού.
Υποβρύχια ρομπότ
Το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, αυτό που θεωρούταν το μέλλον της ναυτιλίας, ήταν ένα αυτόνομο σκάφος που λεγόταν Mayflower Autonomous Ship (MAS). Όταν κυκλοφορήσει, θα περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο σύστημα ανίχνευσης τόσο των θηλαστικών, όσο και των μικροπλαστικών που βρίσκονται στη θάλασσα.
Το σύστημα αυτό, οργανώνει η Terrabath με τα ειδικά της ρομποτάκια. Σκοπός της, είναι να βοηθήσει τους πολίτες του κόσμου με τη λήψη «ενημερωμένων, οικολογικά υπεύθυνων αποφάσεων, σχετικά με τους ωκεανούς».
Drones απορριμμάτων
Υπάρχουν σκουπίδια που δεν ανιχνεύονται εύκολα και χεριάζονται ειδικές συσκευές. Εδώ έρχονται τα WasteShark, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με βάση το νερό, από την ολλανδική εταιρεία RanMarina, και «ρουφούν» τα πλαστικά και τα βιοδιασπώμενα θραύσματα.
Σχεδιασμένα για να λειτουργούν κυρίως σε κανάλια, τα drones αυτά μας επιτρέπουν να ελέγχουμε και να καταγράφουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Μας βοηθούν να σχηματίσουμε μία πιο πλήρη κι έγκυρη εικόνα για τις μεταβολές του DNA του νερού στο πέρασμα των χρόνων.
Τα WaterShark μπορούν να κουβαλήσουν μέχρι 200 λίτρα απορριμμάτων, δρουν ομαδικά και επιστρέφουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις βάσεις τους, όπου αυτοφορτίζονται.
Πλαστικά φράγματα
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους «αιχμαλώτισης» του πλαστικού, είναι η χρήση φραγμάτων. Μπορούν να δημιουργηθούν πανεύκολα, χρησιμοποιώντας ένα είδος παζλ φτιαγμένο από πλαστικά μπουκάλια με τέτοιο τρόπο, που θα παγιδεύουν τα σκουπίδια.
Στη συνέχεια, τα απορρίμματα θα μεταφέρονται σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης, βοηθώντας, έτσι, κυρίως τους κατοίκους της περιοχής, καθώς θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.
Not sitting on the bio-fence when it comes to pollution. Learn more about plastic waste: https://t.co/aqSHU7etKa pic.twitter.com/3w2DUVZlX2
— World Economic Forum (@wef) May 8, 2018
Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στη Γουατεμάλα, με το ποσοστό των απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα να έχει μειωθεί κατά 60%.