H βιομηχανία της μόδας είναι γνωστή για τον τρόπο με τον οποίο επιβαρύνει το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, ένα κομμάτι υφάσματος που αποφασίζουμε ότι δε χρειαζόμαστε πια και καταλήγει σε κάποια χωματερή, θα αποσυντεθεί σε τουλάχιστον 200 χρόνια. Μία γυναίκα, όμως, έχει βρει τη λύση.
Η Σκάρλετ Γιανγκ, η οποία σπούδασε στη Σχολή Τέχνης του Αγίου Μαρτίνου στην Καραϊβική, σχεδίασε ένα φόρεμα φτιαγμένο από βιοδιασπώμενα υλικά, χρησιμοποιώντας 3D τεχνολογία. Το μοναδικό πρόβλημα του οικολογικού αυτού ρούχου, ήταν πως δε γινόταν να φορεθεί στη βροχή. «Κάθε φορά που έπεφτα νερό επάνω του, εξαφανιζόταν», έχει αναφέρει η ίδια. Έλυσε, όμως, κι εκείνο το πρόβλημα. Διάβασε για τη μεταξένια πρωτεΐνη, την οποία πλέον έχει εντάξει στην παραγωγική διαδικασία. Έμαθε για εκείνη όταν επισκέφθηκε ένα ραφείο στην Ιαπωνία. Μίλησε στους εργαζομένους κι όταν της είπαν ότι πετούν την περισσότερη στα σκουπίδια, αποφάσισε να την αξιοποιήσει. Πλέον, τη συνδυάζει με εκχύλισμα φυκιών και «θωρακίζει» την πρώτη ύλη της.
Φυσικά, δεν είναι η μόνη σχεδιάστρια που γνωρίζει τη δύναμη των φυκιών στη μόδα. Η Σαρλότ Μακάρντι από τη Νέα Υόρκη, δημιούργησε ένα είδος πλαστικού χρησιμοποιώντας τα και κατάφερε να ράψει μία ζακέτα που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Ο Ρόια Αγκίγκι, επίσης, η οποία δημιουργεί ρούχα και παπούτσια από φύκια, έχει κερδίσει την προσοχή των επωνύμων – ανάμεσά τους κι ο Τζέισον Μομόα – με τα vegan αθλητικά της να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή.
Διαβάστε επίσης:
Ο λόγος που το μέλλον της βιώσιμης μόδας εξαρτάται από τα μανιτάρια
For Days: H zero waste startup που φέρνει την επανάσταση στη βιώσιμη μόδα
Η Jennifer Atilemile θέλει να φέρει τη διαφορετικότητα στην ηθική μόδα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις