Οι millennials έχουν χαρακτηριστεί ως η «πράσινη» γενιά. Κι αυτό γιατί εκείνοι που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1996, έχουν δείξει πως συχνά τοποθετούν τη βιωσιμότητα στην πρώτη θέση της λίστας των προτεραιοτήτων τους. Η πλειονότητά τους, μάλιστα, θεωρεί πως η ανθρωπότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι πολιτικοί έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη. Πριν την κρίση στην παγκόσμια υγεία, το περιβάλλον ήταν για πολλούς αδιάφορο. Τώρα, αυτό άλλαξε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα, πρόσφατα δημοσίευσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με σκοπό να γίνει η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.
Κι όταν ένας millennial γίνεται leader, μπορεί να κάνει τα πάντα. Οι παρακάτω νέες Ευρωπαίες κάνουν ό, τι μπορούν για να ασκήσουν πίεση και να εφαρμοστούν οι «πράσινες» ιδέες που τόσο χρειαζόμαστε.
Κίρα Μαρί Πίτερ – Χάνσεν
Η Κίρα Μαρί Πίτερ – Χάνσεν ήταν 21 ετών όταν εξελέγη στην Ευρωβουλή, το 2019. Τότε, έγινε η νεότερη Ευρωβουλευτής της ιστορίας. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ήταν η μάχη που υποσχέθηκε πως θα έδινε για τη σωτηρία του πλανήτη. Ως φοιτήτρια οικονομικών, μάλιστα, είχε σκοπό να συνδυάσει τις γνώσεις της με την αγάπη για το περιβάλλον.
«Το περιβαλλοντικό και το οικονομικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά σημαντικά. Μόνο αν το συνειδητοποιήσουμε, θα καταφέρουμε να διορθώσουμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα», έχει αναφέρει.
Με τη δήλωσή της αυτή, η Πίτερ – Χάνσεν θέλει να πει πως είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε πως το κλίμα θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και θα βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων. «Κατά τη δική μου γνώμη, πρέπει να φέρουμε τη βιωσιμότητα μπροστά, λαμβάνοντας οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά μέτρα, προκειμένου να κάνουμε μία συνολική περιβαλλοντική μετάβαση», υπογράμμισε.
Αυτήν τη στιγμή, με την ομάδα της, προωθεί οικολογικές θέσεις στη Βουλή. Παρά τη σκληρή της προσπάθεια, όμως, θεωρεί πως η Ευρώπη έχει πολύ δρόμο να διανύσει, μέχρι να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον. «Το ρολόι χτυπά και οι θεμελιώδεις δε θα συμβούν από τη μία μέρα στην άλλη», έχει πει.
Ρόνια Μπέρτολντ
Η Ρόνια Μπέρτολντ δεν ενδιαφερόταν πάντα για το περιβάλλον. Όλα ξεκίνησαν όταν πέρασε στο πανεπιστήμιο. Τότε ήταν που άρχισε να ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό και το βιγκανισμό ώσπου, τελικά, έγινε επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων για την Ένωση Ευρωπαίων Χορτοφάγων.
Έχοντας σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, γνώριζε καλά πως η πίεση προς μία πιο «πράσινη» κατεύθυνση ήταν αρκετά πιο σύνθετη απ’ όσο οι περισσότεροι πιστεύουμε.
Η μέρα της ξεκινάει διαβάζοντας τις σημαντικότερες ειδήσεις. Έπειτα, ξεκινούν οι συναντήσεις που, εξαιτίας του κορονοϊού, πραγματοποιούνται ψηφιακά. Έρχεται σε επαφή με πολιτικούς και, όπως αποκάλυψε στο Euronews, δεν είναι ιδιαίτερα σίγουρη πως η Ευρώπη θα κάνει την πραγματική στροφή προς τη βιωσιμότητα. Όπως τόνισε, η Πράσινη Συμφωνία είναι ένα βήμα, αλλά αργεί να πραγματοποιηθεί. Κι όσο περνά ο καιρός, τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση.
«Πρέπει να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά όσα συμβαίνουν και πού θα καταλήξει όλο αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες», σημείωσε.
Διαβάστε επίσης:
3 ακτιβίστριες που χρησιμοποιούν πλαστικό και παράγουν τέχνη
5 influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να σώσουν το περιβάλλον
«Τι μπορώ να κάνω για την κλιματική αλλαγή;»: Μία ακτιβίστρια απαντά
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση