Η γρήγορη μόδα άλλαξε ολόκληρη τη βιομηχανία. Εξαιτίας της, οι τάσεις διαδέχονται η μία την άλλη σε ελάχιστο χρόνο, τα ρούχα είναι οικονομικά και απευθύνονται σε τεράστιο εύρος καταναλωτών. Χάρη σ’ αυτήν, καθένας μπορεί να είναι στιλάτος. Με ποιο τίμημα, όμως;
Η παραγωγή ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ επιδρά καταστροφικά στο περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, σε αναπτυσσόμενες χώρες, αναγκάζονται να υπομένουν απάνθρωπες συνθήκες. Λαμβάνουν μισθούς που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά, ενώ δεν υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας. Τα παιδιά πηγαίνουν στη δουλειά για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.
Οι παρακάτω ταινίες αποκαλύπτουν τη σκληρή αυτή αλήθεια που, αρκετά συχνά, επιλέγουμε να αγνοούμε.
Minimalism: A documentary about the important things — Netflix
Συχνά γίνεται λόγος για την περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλεί η μόδα. Το ντοκιμαντέρ αυτό προωθεί έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, ο οποίος επικεντρώνεται στην απόκτηση όσων μας είναι πραγματικά απαραίτητα και την απαλλαγή από οτιδήποτε περιττό.
Οι διάσημη μινιμαλιστές Joshua Fields Millburn και Ryan Nicodemus με τη συγκεκριμένη ταινία, τα βιβλία και το blog τους, προσπαθούν να μας κάνουν να υιοθετήσουμε τη φιλοσοφία Less is More. Χάρη σ’ εκείνη θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας όσα μας έχει πείσει η γρήγορη μόδα πως χρειαζόμαστε και θα αποκτήσουμε μία πιο φιλική προς το περιβάλλον – αλλά και προς τον άνθρωπο – συμπεριφορά.
Unravel – YouTube
Η Βρετανίδα σκηνοθέτιδα Meghna Gupta μας παίρνει μαζί της στο μέρος που καταλήγουν τα απορρίμματα που δημιουργούνται από ρούχα. Μας συστήνει τους ανθρώπους που ανακυκλώνουν τα κομμάτια υφάσματος και φέρνουν νέα προϊόντα στη Δύση. Μας εξηγεί πώς ο χώρος εκείνος της Ινδίας αγγίζει το δικό μας κόσμο.
Οι εργάτες στη μονάδα ανακύκλωσης μιλούν για τις εμπειρίες τους και προσπαθούν να εξηγήσουν το λόγο που όλοι εμείς πετάμε τόσα ρούχα στα σκουπίδια. Αρκετοί, μάλιστα, πιστεύουν πως αυτό οφείλεται σε λειψυδρία, η οποία δε μας επιτρέπει να τα πλένουμε και να τα επαναχρησιμοποιούμε.
The Clothes We Wear – YouTube
Δύο δημοσιογράφοι κινούνται με μυστική ταυτότητα και αποκαλύπτουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργάτες των βιομηχανιών υφασμάτων που προμηθεύουν την ευρωπαϊκή αγορά. Η ταινία αυτή ασχολείται με τον αντίκτυπο της μόδας στο περιβάλλον, το τεράστιο κέρδος των επιχειρηματιών και τις αλυσίδες ένδυσης που βρίσκονται στην κορυφή χάρη στο greenwashing.
The Next Black – YouTube
H ταινία αυτή, σε αντίθεση με τις παραπάνω, περνά αισιόδοξο μήνυμα. Παρουσιάζει τις εταιρείες που χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής. Μεγάλα brands, ανάμεσά τους και η Adidas, διαδίδουν το μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη. Μαζί τους, οι μικρότερες Patagonia, studio XO και Biocouture γίνονται ήρωες της βιωσιμότητας.
Διαβάστε επίσης:
Project Cece: Η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα ηθικής μόδας της Ευρώπης είναι φτιαγμένη από γυναίκες
Ο λόγος που όλοι μας μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην ηθική μόδα
Ηθική μόδα: Όσα (δεν) μας έμαθε το 2020
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση