Sustainability

Οι πλαστικές τσάντες πολλών χρήσεων βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη

Photo by Retha Ferguson from Pexels

Μπορεί να μην είναι μίας χρήσης, όμως είναι πλαστικές. Υπάρχουν σε κάθε κατάστημα, σε κάθε σούπερ μάρκετ – δίπλα στο ταμείο, κυρίως – και μας δίνουν την ψευδαίσθηση πως κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη. Κι όμως, οι επαναχρησιμοποιούμενες αυτές τσάντες, βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον.

«Μα, αφού τις πετάμε κατευθείαν, ποιο το πρόβλημα;», είναι η λογική ερώτηση. Και η απάντηση είναι απλή: Λέγονται επαναχρησιμοποιούμενες, όμως  σπάνια τις χρησιμοποιούμε τέταρτη ή πέμπτη φορά. Άλλοτε τις ξεχνάμε στο σπίτι και παίρνουμε καινούργιες, άλλοτε έχουμε μία πάνινη ή κρατάμε ήδη μία μεγάλη κι άλλες φορές, απλώς παίρνουμε τις συμβατικές, πληρώνοντας μερικά λεπτά του ευρώ επιπλέον. Τι έχουμε κάνει, λοιπόν; Απλώς αγοράζουμε πιο ακριβές πλαστικές τσάντες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, χωρίς πραγματικό λόγο.

Όπως έχει αναφέρει η μη-κυβερνητική οργάνωση Environmental Investigation Agency (EIA) μαζί με τη Greenpeace, τα κορυφαία δέκα βρετανικά καταστήματα πούλησαν 1.5 δισεκατομμύριο τέτοιες τσάντες μέσα στο 2019. Αυτός ο αριθμός, αντιστοιχεί σε 54 ανά νοικοκυριό – υπερβολή δεν είναι; Επίσης, αφορά σε ανάλυση δεδομένων ενός ολόκληρου έτους. Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν τις χρησιμοποιεί για πάντα, αλλά τις αντικαθιστά με καινούργιες διαρκώς.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει μία τεράστια άνοδο στις πωλήσεις, κάτι που δείχνει την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος δεν προσπαθεί», γράφει η μελέτη.

«Πετάξαμε το ένα πρόβλημα και το αντικαταστήσαμε με άλλο», δήλωσε στους New York Times η Fiona Nicholls, που επιμελήθηκε την έρευνα. «Αντί για μία ζωή, τις έχουμε για μία εβδομάδα.»

Επειδή το πλαστικό από το οποίο είναι φτιαγμένες δεν έχει καμία σχέση με τον λεπτό της κλασικής σακούλας, ενώ συχνά είναι ραμμένο με πλαστικές κλωστές, όταν το πετάμε στον κάδο απορριμμάτων – γιατί δεν ανακυκλώνεται – επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον. Επιπλέον, περιλαμβάνει μικροπλαστικά που καταλήγουν στα φαγητά που τρώμε, μέσω της βιοσυσσώρευσης.

Ίσως μία από τις αιτίες του ζητήματος αυτού, είναι η χαμηλή τιμή τους. Είναι πολύ εύκολο να δώσουμε ένα ευρώ επιπλέον για να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας και να νιώσουμε πως πράγματι κάνουμε το σωστό. Και για να μην πάρουμε από εκείνες της μίας χρήσης, απλώς αγοράζουμε μία καινούργια κάθε φορά που περιμένουμε στην ουρά για να πληρώσουμε.

Η λύση είναι μία: Πρέπει να τις βγάλουμε από τη ζωή μας. Ας επιλέξουμε τις πάνινες, οι οποίες πλένονται και είναι όμορφες, στιλάτες. Την επόμενη φορά που θα μπούμε στον πειρασμό να «αμαρτήσουμε», ας αναρωτηθούμε: Θα την έχω μαζί μου όταν ξαναέρθω; Αν η ειλικρινής απάντηση είναι αρνητική, γνωρίζουμε τι – δεν – πρέπει να κάνουμε.

 

Διαβάστε επίσης:

Zero Waste: Μήπως, τελικά, δεν είναι ακατόρθωτο;

Μειώνω — Επαναχρησιμοποιώ — Ανακυκλώνω: Οι 3 αρχές της βιωσιμότητας

4 έξυπνα και οικολογικά tips για να γίνετε αυτάρκεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση