SUSTAINABILITY

Η σωτηρία του πλανήτη στα χέρια των γυναικών: 3 «πράσινα» projects που κάνουν τη διαφορά

Η σωτηρία του πλανήτη στα χέρια των γυναικών: 3 «πράσινα» projects που κάνουν τη διαφορά

Η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι επιτακτική και η συμβολή καθενός μας, απαραίτητη. Αυτό ακριβώς γνωρίζουν οι παρακάτω τρεις γυναίκες, που κάνουν τα αδύνατα, δυνατά για να σώσουν τον πλανήτη μας.

Τρεις διαφορετικές γυναίκες, οι οποίες δε γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν ένα κοινό σημείο: Βρήκαν την έμπνευσή τους και μετέτρεψαν τις ιδέες τους σε μοναδικά projects  που ήδη κάνουν τη διαφορά.

Γκίτα Σολάνκι

Η ιδρύτρια της εταιρείας Unipads India, Γκίτα Σολάνκι, ζει στην ινδική Γκουτζαράτ. Παράγει επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα γυναικείας υγιεινής, τα οποία προέρχονται από οικολογικές πρώτες ύλες και δημιουργούνται με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Όπως η ίδια έχει να αναφέρει στο Euronews, η επιχείρησή της ήρθε τυχαία. Το 2016 ένας γιατρός βρήκε κύστη στις ωοθήκες της κι έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Οι σερβιέτες μίας χρήσης ήταν άβολες και την πονούσαν, μετά την επέμβαση, οπότε ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά υφάσματα.

«Προς έκπληξή μου, ήταν εξαιρετικά άνετα. Έκανα την έρευνά μου και βρήκα προμηθευτές επαναχρησιμοποιούμενων υφασμάτινων σερβιετών στην Ινδία, όμως ήταν πανάκριβες και μπορούσα να τις αγοράσω αποκλειστικά μέσω διαδικτύου – κάτι αδύνατο για το 90% των γυναικών της χώρας. Έτσι μου ήρθε μία ιδέα: Γιατί να μη δημιουργούσα βιώσιμες και προσιτές σερβιέτες για όλες;»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Unipads (@unipads.in)

Σε μία χώρα που η έμμηνος ρύση αποτελεί ταμπού, η διαφήμιση των Unipads ήταν ένα έργο δύσκολο. Στα περισσότερα χωριά που επισκεπτόταν, η Γκίτα δεν μπορούσε καν να μιλήσει ανοιχτά για το προϊόν της. Σήμερα, στο 2021, έχει 135 εργαζόμενες που προηγουμένως ζούσαν στα όρια της φτώχειας και τα προϊόντα της απευθύνονται σε περίπου 800 χιλιάδες καταναλωτές.

Παράλληλα, γίνεται ένα μεγάλο δώρο στον πλανήτη. Αν αναλογιστεί κανείς πως η μέση γυναίκα πετά στα σκουπίδια 125 έως 150 κιλά σεριβιετών και ταμπόν μίας χρήσης, το πρόβλημα των απορριμμάτων περιορίζεται σημαντικά.

Αξέλ Κορσίν

Μία φυσική καταστροφή ήταν αυτή που ενέπνευσε την Αξέλ Κορσίν να φέρει στη ζωή το μοναδικό, οικολογικό της όνειρο. Πίσω στο 2013, ένας τυφώνας χτύπησε το νησί με το όνομα Μαλαπασκούα, στο οποίο εκείνη έκανε τις διακοπές της. Όλα τα σπίτια καταστράφηκαν κι οι τουρίστες έπρεπε να επιστρέψουν επειγόντως στις πατρίδες τους. Έτσι κι εκείνη – πήγε πίσω στη Γαλλία και, ασφαλής πια, βρισκόταν σε απόγνωση. Δεν της αρκούσε να στείλει χρήματα στους πληγέντες, ήθελε να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο.

Τότε ήταν που αποφάσισε να ιδρύσει τον People and the Sea, έναν φιλανθρωπικό οργανισμό ο οποίος ασχολείται με τη θαλάσσια επιστήμη και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, το zero waste κίνημα, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη αλιεία – όλα τους, σε ένα μικροσκοπικό νησί που καταλαμβάνει έκταση μόλις δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σέριλ Ρόουζμπας

Η πρώην δημοσιογράφος Σέριλ Ρόουζμπας έκανε στροφή 180 μοιρών στη ζωή της, έπειτα από μία βόλτα στου σούπερ μάρκετ.

Βρισκόταν στο τμήμα μαναβικής με τον τετράχρονο γιο της, εξηγώντας του γιατί δεν θα του αγόραζε πλαστικά παιχνίδια. Θα έσπαγε μέσα σε λίγες μέρες, εκείνος θα έκλαιγε, θα το πετούσαν στα σκουπίδια και θα κατέληγε στον ωκεανό, όπου «μία φάλαινα μπορεί να το έτρωγε και να αρρώσταινε».

Το ίδιο βράδυ, εκείνος της είπε με δικά του λόγια τα παραπάνω, σαν ιστοριούλα. Και τότε, η Σέριλ συνειδητοποίησε πως μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά για σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε τη σειρά παιδικών βιβλίων What The World Need Snow.


Αποφασισμένη να περάσει το δικό της οικολογικό μήνυμα, κυκλοφόρησε τα παραμύθια της σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί με βιοδιασπώμενο δέσιμο, φυτικό μελάνι και φιλική προς το περιβάλλον εκτύπωση. Μέσα σε δέκα μήνες έκανε έρευνα, έγραψε και εξέδωσε το πιο «πράσινο» βιβλίο της αγοράς.

 

Διαβάστε επίσης:

5 φορές που ακτιβιστές έδωσαν τέλος σε projects που απειλούσαν το περιβάλλον

Images of Change: Συλλογή φωτογραφιών της NASA δείχνει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη

4 γωνιές του πλανήτη που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση