Sustainability

Ιαπωνικές εταιρείες κατασκευάζουν βρώσιμες σακούλες για την προστασία των ελαφιών

Photo by Scott Carroll on Unsplash

Το 2019, 1.300 ελάφια βρέθηκαν νεκρά στο κεντρικό πάρκο της ιαπωνικής πόλης Nara. Ο λόγος; Έφαγαν πλαστικές σακούλες και συσκευασίες τροφίμων, τις οποίες είχαν πετάξει στο γρασίδι οι τουρίστες. Ένα από αυτά, μάλιστα, είχε καταπιεί περισσότερα από 4 κιλά σκουπιδιών.

Παρότι υπάρχουν πινακίδες που παρακαλούν τους επισκέπτες του πάρκου να πετούν τα απορρίμματα στους ειδικούς κάδους και να μην ταΐζουν τα ζώα με δικές τους λιχουδιές – όπως γαριδάκια – ελάχιστοι τις σεβάστηκαν.

Ο πληθυσμός τους έχει αρχίσει να αυξάνεται πάλι, λόγω της πανδημίας που δεν επιτρέπει τα ταξίδια προς την περιοχή. Οι εταιρείες, όμως, δεν επαναπαύθηκαν. Συνεργάστηκαν και ανακάλυψαν ένα νέο είδος τσάντας, φιλικό προς το πεπτικό σύστημα των συγκεκριμένων ζώων. Είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο χαρτί κουτιών γάλατος και πίτουρο ρυζιού – ενός από τα βασικά υλικά των αγαπημένων crackers των τουριστών, shika senbei.

Photo by Pratik Bisht on Unsplash

«Φτιάξαμε το χαρτί έχοντας τα ελάφια στο μυαλό μας», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ο επιχειρηματίας Hidetoshi Mtsukawa, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που αποφάσισαν να δράσουν μετά το περσινό δυσάρεστο συμβάν. «Ο τουρισμός της Nara οφείλεται και στα ελάφια της, οπότε θα τα προστατεύσουμε και θα προωθήσουμε τις σακούλες αυτές σαν ένα brand που θα στηρίξει την τοπική οικονομία», πρόσθεσε.

Μαζί με τους συναδέλφους του, πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο ψάχνοντας την τέλεια φόρμουλα για τις τσάντες που είχε στο νου του. Μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί περίπου 3.500 κομμάτια και διατίθενται σε τοπικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και το δημοτικό τμήμα τουρισμού.


Τα ελάφια της Nara θεωρούνταν θείοι αγγελιοφόροι και αντιμετωπίζονταν σαν θησαυροί μέχρι το 1957. Έφερναν τεράστιο κέρδος στους επιχειρηματίες καθώς τεράστιο πλήθος τουριστών έφτανε στην πόλη για να τα δει. Τώρα, φαίνεται πως η αξία τους υποτιμήθηκε. Η προσπάθεια για την προστασία τους είναι ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει όχι μόνο εκείνα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Το πλαστικό, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του.

 

Διαβάστε επίσης:

Nothin’ But Paper: H νέα, 100% ανακυκλώσιμη εκδοχή του Uno ευαισθητοποιεί για το πρόβλημα του πλαστικού

Ολλανδική πόλη αντικαθιστά δρόμους με δέντρα και προστατεύει το περιβάλλον

Τα 5 πράγματα που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση