SUSTAINABILITY

«Οικολογική» γούνα: Αξίζει πραγματικά;

«Οικολογική» γούνα: Αξίζει πραγματικά;
Photo by Gabb Tapic from Pexels

Η γούνα είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις κάθε χειμώνα. Τη βλέπουμε στις πασαρέλες,  με κορυφαίους σχεδιαστές να προτιμούν τη συνθετική της εκδοχή και τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ζώων να αγωνίζονται για την κατάργηση της φυσικής. Πρόκειται όμως για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια ένδυσης της σύγχρονης εποχής.

Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποφέρει, να θυσιάζεται στο βωμό της μόδας. Επιλέγουμε λοιπόν, την «οικολογική» γούνα για τη δική μας γκαρνταρόμπα. Πόσο, όμως, ισχύει ο χαρακτηρισμός που της έχουμε δώσει; Μήπως δεν είναι τόσο «αθώα» όσο πιστεύουμε;

Εδώ και πολλά χρόνια επιλέγουμε αυτό το είδος γούνας, γιατί είναι η εναλλακτική που μας προσφέρει τόσο στιλ, όσο και ησυχία στη συνείδηση. Η παραγωγή της, όμως, επιδρά αρνητικά στον πλανήτη μας – ειδικά όταν γίνεται με χαμηλό κόστος.

Το ύφασμα που χρησιμοποιείται για το αγαπημένο αυτό πανωφόρι, αποτελείται κυρίως από συνθετικές ίνες – κυρίως πολυεστέρα και ακρυλικού, δηλαδή δύο είδη πλαστικού. Περιλαμβάνει επίσης υλικά που έχουν ως βάση το πετρέλαιο.

πηγή: Unsplash

Όταν πλένουμε τις «οικολογικές» μας γούνες, οι μικροΐνες ίσως περάσουν στο σύστημα ύδρευσης. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το 2018 η οργάνωση Friends of Earth, τα συνθετικά ρούχα ήταν ένας από τους κυρίαρχους παράγοντες μόλυνσης των υδάτων. Η υπεύθυνη, Τζούλιαν Κίρμπι, άλλωστε, έχει δηλώσει στην Guardian πως «Η μόλυνση από μικροσωματίδια πλαστικού μπορεί να μη φαίνεται, όμως έχει τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον – ειδικά εάν την μπερδέψουν με φαγητό μερικά από τα πιο μικροσκοπικά όντα των ωκεανών, τα οποία αργότερα τρώγονται από τα μεγαλύτερα, σύμφωνα με τους νόμους της τροφικής αλυσίδας.»

Είναι ανάγκη να δράσουμε για να αλλάξει η κατάσταση. Ήδη η τεχνολογία κάνει μερικά βήματα για μας προσφέρει νέες δυνατότητες. Πολλές εταιρείες και οίκοι μόδας, μάλιστα, ήδη στρέφονται σε πρώτες ύλες από βιοδιασπώμενες ίνες. Σύμφωνα με το Esquire, μπορούμε πια να παράγουμε φυσικά στοιχεία, όπως το κολλαγόνο, στα εργαστήρια, όμως χρειάζονται πολλές ακόμα πειραματικές δοκιμές πριν χρησιμοποιηθούν οι τεχνικές αυτές στη μόδα. Το ίδιο ισχύει και για τους 3D εκτυπωτές που στο μέλλον πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα στη βιομηχανία.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Ειδικά γνωρίζοντας ότι ζωική γούνα δεν είναι λύση. Μία καλή επιλογή, είναι να κάνουμε μία μικρή έρευνα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει κατασκευαστεί η συνθετική επιλογή μας, πριν τελικά την αγοράσουμε. Επιπλέον, πάντα μπορούμε να προτιμήσουμε μία vintage, από second-hand κατάστημα. Ο πλανήτης θα μας ευγνωμονεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Jennifer Atilemile θέλει να φέρει τη διαφορετικότητα στην ηθική μόδα

Η νέα μέθοδος παραγωγής nylon δίνει νέα πνοή στη βιώσιμη μόδα

O λόγος που τα jeans βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση