SUSTAINABILITY

Είναι ο ιδρώτας μία νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας;

Είναι ο ιδρώτας μία νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας;
Photo by Denis Cherkashin on Unsplash

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακάλυψαν μία νέα τεχνολογία φόρτισης των «έξυπνων» ρολογιών μέσω του ιδρώτα. Το στάδιο των δοκιμών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, και τώρα μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από τα χημικά που παράγει το σώμα μας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να πάψουμε, επιτέλους, να βασιζόμαστε στις συμβατικές μπαταρίες για τη φόρτιση των συγκεκριμένων συσκευών, ενώ παράλληλα θα λυθεί ένα ακόμη ζήτημα: Το μέγεθος.

Κάποτε, το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζαμε με τα smartphones – όσο μεγαλύτερη η μπαταρία, τόσο περισσότερες ώρες χρήσης τους. Τώρα που αυτό λύθηκε, οι κατασκευαστές «έξυπνων» ρολογιών θέλουν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία και στη δική τους βιομηχανία, με ικανοποιητική απόδοση και χρόνο ζωής, αλλά κανένα συμβιβασμό στο μέγεθος και την κοψότητα.

Οι παραδοσιακές μπαταρίες δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι λεπτές δεν έχουν διάρκεια, οπότε κάτι έπρεπε να γίνει.

Το νέο σχέδιο που φορτίζει από τον ιδρώτα, δε διαφέρει στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και ενσωματώνεται στο «έξυπνο» ρολόι που επιθυμεί ο εκάστοτε καταναλωτής. Περιβάλλεται από ειδικό υλικό που επιτρέπει μόνο στον ιδρώτα να περάσει, ενώ κατά τ’ άλλα είναι αδιάβροχο. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Ιάπωνας ειδικός Ισάο Σιτάντα, μία μόνο σταγόνα ιδρώτα, αρκεί για μιάμιση ώρα χρήσης.

Επόμενος στόχος, να εφαρμοστεί η ιδέα σε laptops και κινητά τηλέφωνα.

Τα «έξυπνα» ρολόγια έχουν έρθει για να μείνουν. Ήδη, εδώ και μία δεκαετία, κερδίζουν με τον μέρος τους όλο και περισσότερο μέρος των καταναλωτών, με τη βιομηχανία τους να είναι ισχυρότερη από ποτέ. Ας μην ξεχνάμε πως η Google αγόρασε την Fitbit έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, ενώ έχουν πουληθεί τουλάχιστον 100 εκατομμύρια smart watches της Apple παγκοσμίως.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη fitbit (@fitbit)


Η Apple Watch Series 6, μάλιστα, είναι φτιαγμένη με 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, προκειμένου να μην γίνεται κατάχρηση των φυσικών πόρων της Γης

 

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική στιγμή για το περιβάλλον: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας στο πλευρό των νεαρών ακτιβιστών

Ο πλανήτης υποφέρει: 9 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που δεν πρέπει να χάσετε

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Οι παγκοσμίοι ηγέτες παραμένουν σε άρνηση για την κλιματική αλλαγή

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση