Για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε πώς είναι μία καφέ αντιλόπη της Αφρικής. Το «πιο μυστικοπαθές ζώο του κόσμου» κατάφερε να απαθανατίσει στο φακό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το μικρό αυτό θηλαστικό ζει απομονωμένο. Από το 1968 που έγινε η πρώτη καταγραφή του από τον καθηγητή Γουόλτερ Βερχέιεν στο Τογκό, έχουν βρεθεί μόλις 41 αφρικανικές αντιλόπες, το είδος των οποίων καθιερώθηκε επίσημα το 2010. Έμοιαζαν με φάντασματα: Γνωρίζαμε πως ήταν εκεί, αλλά κανείς δεν μπορούσε να τα δει – κι όμως, η Αφρικανική Εφημερίδα Οικολογίας δημοσίευσε την «πανέμορφη φωτογραφία» του. Η ομάδα που τις παρακολουθούσε, περίμενε εννέα χιλιάδες μέρες μέχρι να πετύχει τη λήψη.
«Αυτή η χαριτωμένη αντιλόπη έχει δείξει τεράστιο ταλέντο στην αποφυγή των επιστημόνων για μία διακοσαετία, αλλά αποδείχθηκε πως, δυστυχώς, δεν κατάφερε να γλιτώσει από παγίδες και κυνηγόσκηλα», δήλωσε ο διευθυντής της WildCru (Wildlife Conservation Research Unit) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ντέιβιντ Μακτντόναλντ.
Η Γκαμπριέλ Σενιαγκμπέτο, επίκουρη καθηγήτρια ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τογκό, εξήγησε πόσο απαραίτητο είναι να προστατευθεί το συγκεκριμένο ζώο με κάθε τρόπο. Το Εθνικό Πάρκο της χώρας απειλείται από παράνομους κυνηγούς και πυρκαγιές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τα θηλαστικά.
«Είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε τη σημασία μίας προστατευόμενης περιοχής στο Τογκό, η οποία θα λειτουργεί ως θεμέλιο της βιοποικιλότητας και της ελευθερίας των άγριων ζώων. Ελπίζουμε πως το εξαιρετικό αυτό εύρημα, η πρώτη φωτογραφία της αφρικανικής αντιλόπης, θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω προστασία της χλωρίδας και της πανίδας μας», τόνισε.
Διαβάστε επίσης:
Μας έχουν ανάγκη: Τα 3 απειλούμενα είδη που χρειάζονται άμεσα τη βοήθειά μας
Ακτιβιστές απελευθέρωσαν 36 απειλούμενες χελώνες στα Γκαλαπάγκος
Κένυα: Κανένας ρινόκερος δεν έχασε τη ζωή του από λαθροκυνηγό το 2020
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση