Είναι γνωστοί ως οι «μηχανικοί της φύσης». Εξαιρετικοί σύμμαχοι των υδάτινων οικοσυστημάτων και αρκετά χαριτωμένοι, οι κάστορες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένα «δώρο» για το περιβάλλον. Κι όμως, ο πληθυσμός τους μειώνεται σημαντικά, όσο περνούν τα χρόνια. Τα σπίτια τους καταστρέφονται και δίνουν τη θέση τους σε πόλεις, ενώ εκείνοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Μία ομάδα ιθαγενών Αμερικανών από την Ουάσιγκτον, οι Τούλαλιπ, οργανώνονται για να τους βοηθήσουν. Από το 2014, η περιβαλλοντική τους δράση είναι αφιερωμένη στα ζώα αυτά. Όταν κέρδισαν μία νομική μάχη, προκειμένου να μεταφερθούν τα διάφορα κοπάδια, ξεκίνησαν να παλεύουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Δημιούργησαν έναν ασφαλή χώρο, στον οποίο οι κάστορες μπορούν να ζουν και να αναπαράγονται με ασφάλεια.
Το έργο των Τουλάλιπ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για άλλες φυλές ιθαγενών. Οι Κόουλιτζ, από το 2018, προσπαθούν να επανεντάξουν τα ζωάκια στον εθνικό δρυμό Γκίφορντ Πίνκοτ, ενώ οι Γιούροκ από την Καλιφόρνια, όταν έρευνα έδειξε πως τα «σπίτια» που χτίζουν οι κάστορες μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση πυρκαγιάς, άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά στη σωτηρία και την προστασία των οικοσυστημάτων του ποταμού Κλάμαθ.
Οι ιθαγενείς των ΗΠΑ μαθαίνουν από νωρίς την αξία της φύσης. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μεγάλων οικολογικών εκστρατιών, αγαπούν τα ζώα και τα θεωρούν ισότιμά τους. Αντιλαμβάνονται πως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευημερία του πλανήτη, τους συμπεριφέρονται με σεβασμό. Είναι, άλλωστε, ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους των ανθρώπων στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε επίσης:
Οι ιθαγενείς Seri στο Μεξικό απελευθέρωσαν αριθμό – ρεκόρ θαλάσσιων χελωνών στον ωκεανό
Πώς διαχειρίζονται την πανδημία οι ιθαγενείς της Βραζιλίας
Archana Soreng: H ιθαγενής από την Ινδία εξηγεί πώς θα νικήσουμε την κλιματική αλλαγή
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση