Κάτι εξαιρετικό συνέβη το 2020. Κανένας ρινόκερος δεν τραυματίστηκε, ούτε θανατώθηκε από τα χέρια λαθροκυνηγού στην Κένυα. Πρόκειται για την πρώτη χρονιά που καταγράφηκαν μηδενικές απώλειες από το 1999.
Οι περιορισμοί στα ταξίδια που επέβαλε η πανδημία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Παράλληλα, η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στις βιομηχανικές περιοχές κι οι αυξημένοι έλεγχοι έκαναν τη διαφορά.
Σε δήλωσή του, ο Στρατηγός Τζον Ουαουερού, Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας της Άγριας Ζωής στην χώρα, δήλωσε χαρούμενος. «Η τελευταία φορά που καταφέραμε κάτι τέτοιο ήταν το 1999», σημείωσε. Φυσικά, οι ρινόκεροι δεν είναι οι μόνοι που έζησαν όπως τους άξιζε. Σώθηκαν χιλιάδες ελέφαντες, μαζί με τους πολύτιμους χαυλιόδοντές τους.
Το λαθραίο κυνήγι και το παράνομο εμπόριο των δύο αυτών ζώων έσπασε κάθε ρεκόρ το 2012 και το 2014. Από τότε, όμως, οι θάνατοί τους έχουν περιοριστεί κατά 97%, χάρη στην αυστηρότερη νομοθεσία που θεσπίστηκε. Αν αναλογιστούμε πως στη Νότιο Αφρικη βρίσκεται το 80% του πληθυσμού ολόκληρης της ηπείρου, τα νέα δε θα μπορούσαν παρά να προκαλούν ενθουσιασμό.
Διαβάστε επίσης:
«Κάθε ζώο μετράει, κάθε μέρα μετράει, κάθε ευρώ μετράει»: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ χρειάζεται τη βοήθειά μας
Μας έχουν ανάγκη: Τα 3 απειλούμενα είδη που χρειάζονται άμεσα τη βοήθειά μας
A Global Deal for Nature: Το πενταετές σχέδιο που υπόσχεται την προστασία των απειλούμενων ειδών
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση