Sustainability

#μένουμεσπίτι και ζούμε οικολογικά

Photo by Mahkeo on Unsplash

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε σπίτι και αισθανόμαστε πως οι ώρες δεν περνάνε. Ας πάρουμε, λοιπόν, ένα λεπτό, ας κοιτάξουμε  γύρω μας κι ας αναρωτηθούμε: Πόσο πλαστικό χρησιμοποιήσαμε σήμερα; Πόσες από τις συσκευασίες που έχουμε στο ψυγείο, ανακυκλώνονται; Πόσα κάνουμε για το περιβάλλον από το χώρο μας;

Ναι, δε μετακινούμαστε, άρα δε ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα με καυσαέριο. Ναι, η γενικότερη εικόνα του πλανήτη έχει βελτιωθεί λόγω της πανδημίας. Αλλά κάνουμε κάτι άλλο από το σπίτι;

Κάθε μικρή πράξη μετράει. Παρακάτω, βρίσκονται τρεις συμβουλές:

Δεν πετάμε στην ανακύκλωση τις μάσκες και τα γάντια μίας χρήσης

Θα χρειαστεί να βγούμε έξω κάποια στιγμή, επομένως έχουμε μαζί τον απαραίτητο εξοπλισμό: Γάντια και μάσκες. Θα γυρίσουμε, όμως, και θα τα πετάξουμε. Δεν είναι ανακυκλώσιμα και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Γιάννη Σιδέρη, «ο «κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. Άρα, ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα».

Αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού

Φυσικά και δεν εννοούμε να πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ και να αδειάζουμε τα ράφια. Αυτές τις μέρες, ψωνίζουμε υπεύθυνα. Σχεδιάζοντας το εβδομαδιαίο πλάνο των αγορών μας, όμως, είναι καλό να υπολογίζουμε σε τις ποσότητες τροφίμων που χρειαζόμαστε και να τις προμηθευόμαστε αναλόγως.

Έτσι, βγαίνουμε λιγότερες φορές από το σπίτι και ο χρόνος που περνάμε εκτεθειμένοι σε μικρόβια, περιορίζεται. Άλλωστε, όσο συχνότερα πηγαίνουμε, τόσο περισσότερες συσκευασίες – που πιθανότατα δεν ανακυκλώνονται – αγοράζουμε. Δύο σ’ ένα, λοιπόν!

Μεταποιούμε τα ρούχα μας

Μπορούμε να το δούμε και σαν παιχνίδι. Θα ξεκινήσουμε με μία εκκαθάριση στην γκαρνταρόμπα μας. Ό, τι δε μας αρέσει πια, αντί να το πετάξουμε μπορούμε είτε να το δωρίσουμε, είτε να το μεταποιήσουμε.

Μία παλιά, φαρδιά μπλούζα, μπορεί εύκολα να γίνει crop top.

Όπως και ένα πουκάμισο, μπορεί να γίνει φόρεμα!

Δε χάνουμε κάτι, εάν δοκιμάσουμε!