Η Michelle Baldwin, τα τελευταία πέντε χρόνια επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη μόδα. Προωθεί, μάλιστα, την κυκλική μορφή της.
Κάθε χρόνο, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, δίνει ένα δωρεάν event ανταλλαγής και, ενώ αρχικά προοριζόταν μόνο για τους φίλους της, πλέον απευθύνεται σε ένα μεγάλο κοινό.
«Ο στόχος ήταν πάντα να έχουμε ένα μέρος όπου μπορούμε να φέρουμε φορεμένα ρούχα σε καλή κατάσταση, να τους δώσουμε ένα νέο σπίτι και – γιατί όχι; – να πάρουμε μερικά πράγματα για αντάλλαγμα», εξήγησε στο 303magazine.com.
Σύμφωνα με έρευνα, 4 στους 10 καταναλωτές πετούν στα σκουπίδια πράγματα που δεν θέλουν, χωρίς να σκεφτούν καν το ενδεχόμενο ανακύκλωσης ή επιδιόρθωσης. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 23 κιλά υφάσματος και ενδυμάτων καταλήγουν σε χωματερές – κάτι που επιβαρύνει το περιβάλλον σε τεράστιο βαθμό. Στην προσπάθεια, λοιπόν, βελτίωσης της επίδρασης του ανθρώπινου παράγοντα στον πλανήτη και ταυτόχρονης βοήθειας, ίσως, κάποιων λιγότερο προνομιούχων, γεννήθηκε η τέχνη του να μετατρέπουμε «σκουπίδια» σε κάτι χρήσιμο.
Η Μichelle Baldwin έκανε πάντα βιώσιμες επιλογές στη μόδα. Όταν ακόμα ήταν μαθήτρια Λυκείου, ίδρυσε το «Green Club» και ηγήθηκε ενός προγράμματος ανακύκλωσης. «Τότε ήταν που ανακάλυψα την ομορφιά του vintage και άρχισα να αγοράζω μεταχειρισμένα ρούχα», ανέφερε στο 303magazine.com.
Πριν από δέκα περίπου χρόνια, μαζί με την αδελφή της και μία ακόμη φίλη, οργάνωναν ημέρες ανταλλαγής στις οποίες προσκαλούσαν δέκα περίπου άτομα. Τα τελευταία πέντε το αναλαμβάνει μόνη της και, ενώ μέχρι πέρσι οι καλεσμένοι χωρούσαν στο σπίτι της, από φέτος χρειαζόταν ένα μεγαλύτερο μέρος. Έτσι, επέλεξε το Buntport Theater και για το 2021 έχει κλείσει το History Colorado Center.
Τι ήταν αυτό που την ενέπνευσε για την οργάνωση των μεγάλων, πια, events; Η Michelle λάτρευε τα ρούχα της, αλλά ενδιαφερόταν εξίσου για την κοινότητα στην οποία ζούσε. Η ιδέα, λοιπόν, να δει κάποιον να «ερωτεύεται» ένα από τα κομμάτια που δεν είχαν πια θέση στην γκαρνταρόμπα της, τη γέμιζε πολύ περισσότερο από το να τα πουλήσει, απλώς, σε ένα second-hand κατάστημα. Επιπλέον, βλέποντας κόσμο με το ίδιο όραμα να καταφθάνει με τεράστιες τσάντες γεμάτες πράγματα προς ανταλλαγή, της δίνει μέχρι σήμερα τεράστια χαρά.
Βέβαια, η ίδια δεν έχει σταματήσει να ψωνίζει. «Μπορεί να λατρεύω τη μόδα, όμως η βιομηχανία είναι εξαιρετικά σπάταλη και, ενώ αγοράζω νέα πράγματα, τα φοράω μέχρι να ‘λιώσουν’ ή τα δίνω σε φίλους ή τα ανταλλάσσω», εκμυστηρεύτηκε.
Δεν είναι σίγουρη ότι η κυκλική μόδα μπορεί να κυριαρχήσει. Θεωρεί πως ο μέσος καταναλωτής δε διατίθεται να αλλάξει εντελώς συμπεριφορά, ενώ συχνά «φοβάται» να εντάξει κάτι μεταχειρισμένο στη συλλογή του.
Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να συμβάλλουμε σε μία πιο «ηθική» και φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση. Ένας από αυτούς, είναι να μπαίνουμε στα καταστήματα μόνο όταν πραγματικά χρειαζόμαστε κάτι. «Είναι απίστευτος ο αριθμός εκείνων που έρχονται στις εκδηλώσεις μου και δίνουν ρούχα που έχουν ακόμα επάνω τα καρτελάκια», τόνισε. «Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε».
Για τη Michelle Baldwin, μία βιώσιμη ντουλάπα είναι γεμάτη «κομμάτι που αγαπάς, κομμάτια που αγαπάς τόσο που τα προσέχεις, που θα τα επισκευάσεις και δε θα τα πετάξεις».