Το καλοκαίρι του 2016, η χαρτογράφος και ακτιβίστρια Μόλι Μπέρανς, μίλησε στο Συνέδριο των Καθολικών του Ναϊρόμπι κι αποφάσισε να πάρει μερικές μέρες για να ταξιδέψει, πριν επιστρέψει στο σπίτι της στο Κονέκτικατ. Πήγε στη Ρώμη, λοιπόν, έμεινε στο πιο οικονομικό δωμάτιο που μπόρεσε να βρει κι άρχισε να στέλνει emails στο Βατικανό για να συζητήσει ένα ζήτημα που την απασχολούσε πολύ: Την τεράστια έκταση γης που έχει στα χέρια της η Εκκλησία. Προς έκπληξή της, δέχθηκαν να την ακούσουν.
Η Μόλι Μπέρανς ήταν βαθιά θρησκευόμενη. Για έναν περίπου χρόνο, μάλιστα, την εποχή που ακόμη σπούδαζε, σκεφτόταν σοβαρά να αφιερωθεί για πάντα στο Θεό και να γίνει μοναχή. Όσο περνούσε ο καιρός, όμως, αυτό άλλαζε. Ξεκίνησε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και τα αποτελέσματά της, οπότε άρχισε να αναζητά τρόπους να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος. Και τότε, της «γεννήθηκε» ένα μεγάλο ερώτημα: Τι θα μπορούσε, άραγε, να κάνει η Εκκλησία για να αλλάξει η κατάσταση; Αυτό ακριβώς ήθελε να συζητήσει με τους εκπροσώπους της.
«Υπάρχουν 1.2 δισεκατομμύρια Καθολικοί στον κόσμο», έχει δηλώσει στους New York Times. «Αν η Εκκλησία ήταν κράτος, θα ήταν το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό, μετά την Κίνα και την Ινδία». Παράλληλα, είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας του κόσμου. Αν συγκεντρώσουμε τα διάφορα αγροκτήματα, τις μονές, τους ναούς, τα δάση που έχει στην κατοχή της, θα δούμε ότι η συνολική έκταση αγγίζει τα διακόσια εκατομμύρια στρέμματα.
Η Μπέρανς, λοιπόν, θεωρεί πως η Εκκλησία έχει τόσο τη δύναμη, όσο και τα μέσα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με καλύτερη διαχείριση όσων έχει στην κατοχή της, μπορεί να προστατεύσει εκτός από το περιβάλλον, και τους πληθυσμούς που αυτήν τη στιγμή είναι ευάλωτοι απέναντι στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Καθολική Εκκλησία είναι πανίσχυρη. Δυστυχώς, όμως, κατέχει ρεκόρ κατάχρησης της εξουσίας της. Όπως τονίζει η Μπέρανς, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει αυτό. Ίδρυσε τον οργανισμό Good Lands, ο οποίος συνεργάζεται με το Κίνημα των Καθολικών Εργατών, και τον προώθησε στη συνάντησή της με τους ιερείς του Βατικανού. Τους ζήτησε τους επίσημους χάρτες, ώστε να εξετάσει τη ίδια τι θα μπορούσε να γίνει. Αρνήθηκαν, όχι επειδή δεν ήθελαν να το επιτρέψουν, αλλά διότι δεν διέθεταν αυτό που ζητούσε. Την ενθάρρυναν να συνεχίσει την έρευνα και να τους ενημερώσει για την πορεία της, ώστε να δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν.
Η Μόλι Μπέρανς, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή έχει αναλάνει τη χαρτογράφηση των εκτάσεων της Καθολικής Εκκλησίας. Όταν την ολοκληρώσει, θα επιστρέψει στο Βατικανό για να οργανωθεί η σωστή της αξιοποίηση. Σκοπός της, είναι να υπενθυμίσει στον κόσμο πως η κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη δεν είναι δύνατο να έρθει. Χρειάζεται, όμως, όλοι μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να το καταφέρουμε.
Διαβάστε επίσης:
Χίλαρι Γουότερς: Πώς χρησιμοποιεί φύλλα και παράγει τέχνη με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Κλιματική αλλαγή: Μέχρι το τέλος του αιώνα, η ξηρασία θα πλήττει διπλάσιο αριθμό ανθρώπων
Τι σχέση έχουν οι βιντεοκλήσεις με το περιβάλλον;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση