Νεμόντε Νεκουίμο: H αμαζόνα που έσωσε το δάσος του Εκουαδόρ και πήρε το «Πράσινο Νόμπελ» | Portraits
SUSTAINABILITY

Νεμόντε Νεκουίμο: H αμαζόνα που έσωσε το δάσος του Εκουαδόρ και πήρε το «Πράσινο Νόμπελ»

πηγή: Instagram @nemonte.nenquimo

Η Νεμόντε Νεκουίμο είναι αρχηγός μίας φυλής ιθαγενών αμαζόνων του Εκουαδόρ. Από νωρίς, κατάλαβε πως η κλιματική αλλαγή θα έπληττε ανεπανόρθωτα το τροπικό του δάσος κι αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό. Χάρη στον ακτιβισμό της, λοιπόν, βραβεύθηκε με το Goldman Environmental Prize – γνωστό και ως το «Πράσινο Νόμπελ».

Κανείς δε φανταζόταν την έκταση που θα έπαιρνε η καμπάνια της Νεμόντε. Τελικά, οδήγησε σε δικαστική απόφαση που απαγόρευε σε πετρελαιοβιομηχανίες την εκμετάλλευση 500 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων της περιοχής των Γουαοράνι. Στη συνέχεια, κι άλλες φυλές του Εκουαδόρ ακολούθησαν τα βήματά της κάνοντας ό, τι περνούσε από το χέρι τους για να προστατεύσουν τον Αμαζόνιο.


Ο πληθυσμός των Γουαοράνι φτάνει τους πέντε χιλιάδες σήμερα. Οι περισσότεροι κυνηγούν σε μία περιοχή που, σύμφωνα με στο Smithsonian, «φιλοξενεί τα περισσότερα είδη άγριας ζωής στον κόσμο».

Από τη δεκαετία του ’60, η εξόρυξη πετρελαίου και η αστικοποίηση δασικών περιοχών επηρέασε σημαντικά τους ιθαγενείς του Εκουαδόρ. Τα νερά γέμισαν τοξικά απόβλητα, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις έκαναν κατάληψη στα εδάφη τους.

Το 2018, ο Υπουργός Υδρογονάνθρακα της χώρας συμφώνησε με 16 νέες βιομηχανίες πετρελαίου, καταπατώντας τα δικαιώματα των ανθρώπων εκείνων. Τότε ήταν που η Νεκουίμο αποφάσισε να λάβει δράση και ίδρυσε την Ceibo Alliance για να αντιμετωπίσει τους πανίσχυρους επενδυτές που απειλούσαν τους συμπολίτες της αλλά και την ίδια. Με σλόγκαν «Το δάσος μας δεν πωλείται», προσπάθησε να διατηρήσει την ανεξαρτησία τους.


Παράλληλα, συνέβαλε στην εγκατάσταση συστημάτων συγκέντρωσης του νερού της βροχής  και ηλιακών πάνελ, ενώ στήριξε μία γυναικεία επιχείρηση παραγωγής κακάο και σοκολάτας. Εξασφάλισε το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση, ενώ βοήθησε αρκετούς να σπουδάσουν σκηνοθεσία και να γυρίσουν ντοκιμαντέρ με τους ακτιβιστές.


Τελικά, το δικαστήριο του Εκουαδόρ πήρε το μέρος της και γεφύρωσε τον ιθαγενή πολιτισμό με τη σύγχρονη κοινωνία. Η Νεμόντε έλαβε τη μεγαλύτερη διάκριση και αποτελεί μία «περιβαλλοντική πρωταθλήτρια».

 

Διαβάστε επίσης:

Archana Soreng: H ιθαγενής από την Ινδία εξηγεί πώς θα νικήσουμε την κλιματική αλλαγή

Οι ιθαγενείς Seri στο Μεξικό απελευθέρωσαν αριθμό – ρεκόρ θαλάσσιων χελωνών στον ωκεανό

Τζασίντα Άρντερν: Κηρύσσει τη Νέα Ζηλανδία σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση