Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο με τεράστια ταχύτητα. Μαζί με την τεράστια πρόοδο, όμως, φέρνει και σημαντικές προκλήσεις. Κι αυτό γιατί η τεχνολογική εξέλιξη, ξεπερνά την κοινωνική. Συχνά, μάλιστα, αγνοούσαμε την πρώτη, καθώς δεν ήμασταν έτοιμοι να τη δεχθούμε.
Χάρη στην πανδημία, βγήκαν στο φως τόσα επιστημονικά επιτεύγματα που εδώ και χρόνια είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Ενώ, μέχρι πρόσφατα, για πολλούς η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν συνώνυμο των ρομπότ και των εξωγήινων, τώρα ανακαλύψαμε όλοι πως υπάρχει στη ζωή μας σε τόσες μορφές – από τα κινητά μας τηλέφωνα, μέχρι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα «έξυπνα» αυτοκίνητα και το χρηματιστήριο. Και τώρα, αναπτύσσονται νέα συστήματα που πρόκειται να δώσουν τεράστια μάχη με τους μεγαλύτερους εχθρούς της ανθρωπότητας: Την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια και τον Covid-19.
Ο τομέας της γεωργίας απασχολεί περισσότερο από το 25% των εργαζομένων της Γης. Από αυτόν, μάλιστα, εξαρτώνται 7.5 δισεκατομμύρια ζωές. Παρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων και βιομηχανιών, το ένα τέταρτο των ανθρώπων αυτών ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ενώ περίπου 820 εκατομμύρια από εκείνους δεν έχουν αρκετό φαγητό για να καλύψουν τις ανάγκες της ημέρας.
Ένας από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι «το τέλος της πείνας, η εξασφάλιση τροφής και βελτίωση της διατροφής, και η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας». Πρόκειται για ένα στόχο ιδιαίτερα απαιτητικό, εφόσον ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία – οι κάτοικοι της Γης αναμένεται να ξεπεράσουν τα δέκα δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Ταυτόχρονα, τα υπάρχοντα γεωργικά συστήματα είναι ήδη καταστροφικά για τον πλανήτη μας, καθώς ευθύνονται για το 10% των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα στην ατμόσφαιρα και δεσμεύουν περίπου το 50% της χλωρίδας. Καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα, ρυπαίνουν το νερό και οδηγούν στην εξαφάνιση ολόκληρων οικοσυστημάτων.
Εδώ έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη που υπόσχεται να ταΐσει τους απόρους και να σώσει το περιβάλλον, με 4 τρόπους.
1. Ορισμένες startups που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη, σχεδιάζουν πανίσχυρους αλγορίθμους που στοχεύουν στη δημιουργία νέων βάσεων δεδομένων, προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των παραδοσιακών αγροκτημάτων. Η Prospera, για παράδειγμα, που έχει την έδρα της στο Τελ Αβίβ, συγκεντρώνει πληροφορίες από 4.700 οικόπεδα, τα αναλύει με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και αναγνωρίζει τα «άρρωστα» φυτά, ενώ βρίσκει τρόπους αύξησης της σοδειάς, περιορισμού της ρύπανσης και αποφυγής των απορριμμάτων.
2. Δύο εταιρείες, η Plenty και η Aerofarms, μας συστήνουν μία καινοτόμο προσέγγιση του ζητήματος. Μέσω ειδικών αλγορίθμων και μηχανικής όρασης, οδηγούν την «κάθετη γεωργία», δηλαδή τη μέθοδο καλλιέργειας εντός ενός πολυώροφου θερμοκηπίου, στο επόμενο βήμα. Ρομπότ θα αναγνωρίζουν πότε ένα φρούτο είναι αρκετά ώριμο, ενώ θα πραγματοποιούν τη συγκομιδή όταν οι καρποί θα βρίσκονται στο ιδανικό σημείο.
3. Παρότι η «κάθετη γεωργία» δε θα κατακτήσει τον κόσμο μέσα στην επόμενη τριακονταετία, μπορεί να κυριαρχήσει σταδιακά. Όσο περισσότερο εφαρμόζεται, τόσο θα περιοριστεί η σπατάλη του νερού, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή σιτηρών.
4. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρόκειται μόνο να αυξήσει την παραγωγή, αλλά να «χτυπήσει» στον πυρήνα της μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον: Τη βιομηχανία κρέατος.
Η NotCo που εδρεύει στη Χιλή και η Fazenda Futuro από τη Βραζιλία, έχουν αναπτύξει τα απαραίτητα εργαλεία για την παραγωγή φυτικού κρέατος. Επειδή η βιομηχανική κτηνοτροφία και η πανίδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, μία τέτοια καινοτομία περιορίζει ήδη – και πρόκειται να συνεχίσει δυναμικά – την ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαβάστε επίσης:
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τα δοκιμαστήρια των καταστημάτων
ΟΗΕ: Ο κορονοϊός οδήγησε 45 εκατ. περισσότερες γυναίκες σε ακραία φτώχεια
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση