Αν πέρσι τέτοια εποχή μας έλεγε κάποιος ότι θα περνούσαμε μήνες σε lockdown, ελάχιστοι θα το πιστεύαμε. Τελικά, όχι απλώς συνέβη, αλλά όλα έγιναν τόσο γρήγορα – σχεδόν από τη μία μέρα στην άλλη. Μείναμε σπίτι κι αναγκαστήκαμε να περάσουμε σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας παρέα με τον εαυτό μας.
Κάποιοι ξεκίνησαν περπάτημα. Άλλοι, έντονη γυμναστική. Άλλοι, πάλι, στράφηκαν στη γιόγκα και το διαλογισμό, ώστε να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
Πολλοί γιόγκι έχουν μιλήσει για το οφέλη αυτού του είδους άσκησης στην ψυχή μας. Εκτός από αυτήν, όμως, μπορεί να βοηθήσει την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την κοινωνία αλλά και το περιβάλλον.
Η αυτόματη αντίδρασή μας σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, είναι να στρέψουμε αλλού την προσοχή μας. Για να μη διαχειριστούμε αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη, βλέπουμε σειρές στο Netflix, τρώμε περισσότερο, κάνουμε περιττές διαδικτυακές αγορές.
Παίρνοντας το χρόνο μας, κλείνοντας τα μάτια και κάνοντας γιόγκα, θα συνδεθούμε με το σώμα μας. Σιγά – σιγά, σύμφωνα με την ψυχολόγο Τζένι Ουάιτ, θα αντιληφθούμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί στην περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε.
«Οι γιόγκι πιστεύουν ότι όλες οι μορφές ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, ότι είμαστε όλοι ένα και πρέπει να ζούμε αρμονικά», δήλωσε στο EcoWatch ο Αλεξάντερ Μπίτοφ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης κέντρου γιόγκα και διαλογισμού στο Βερολίνο. «Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι βγαίνουν έξω από αυτήν τη σφαίρα, απομακρύνονται. Αν σταματήσουμε να απομακρυνόμαστε, θα ξεπεράσουμε μαζί κάθε είδους κρίση.»
Η γιόγκα είναι ένας τρόπος να ξεφεύγουμε από την έντονη καθημερινότητα, να «κατεβάζουμε τους διακόπτες» και να κάνουμε ένα διάλειμμα από όσα συμβαίνουν γύρω μας.
«Κάθε άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με κάθε συνάνθρωπό του, κάθε ζώο, κάθε φυτό – ολόκληρη τη φύση. Αυτό δεν το νιώθεις εύκολα, καθώς συνήθως ασχολείσαι με τόσα άλλα πράγματα. Όταν αυτό σταματήσει για ένα λεπτό, θα το αισθανθείς», τόνισε ο καθηγητής μηχανολογίας στο Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών Α.Τ. Ραμακρισάν, ο οποίος ασχολείται, παράλληλα, με το διαλογισμό.
«Η προσέγγιση της γιόγκα είναι ολιστική. Μας διδάσκει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τους άλλους, είναι αδύνατο να ζήσουμε χωρίς τα ζώα, χωρίς τη φύση.»
Διαβάστε επίσης:
Κλιματική αλλαγή: Οι νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ακτιβιστές
Bijagó: Η φυλή από τη Γουινέα Μπισσάου που, με τις παραδόσεις της, προστατεύει το περιβάλλον
Βουδισμός: Πώς ευαισθητοποιεί τα παιδιά της Ταϊβάν για το περιβάλλον;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση