Sustainability

Πώς θα υιοθετήσετε μία διαχρονική γκαρνταρόμπα και θα σώσετε τον πλανήτη

Photo by Amanda Vick on Unsplash

Στεκόμαστε μπροστά στην ντουλάπα. Την ανοίγουμε, την κοιτάζουμε, δεν έχουμε τι να φορέσουμε. Κι όμως, είναι γεμάτη. Έχει, μάλιστα, πράγματα που δεν έχουμε φορέσει ποτέ – και ούτε πρόκειται, απλώς δεν το παραδεχόμαστε στον εαυτό μας. Τα ρούχα μας ασφυκτιούν, πέφτουν από τις κρεμάστρες κι εμείς κάνουμε ό, τι πιο παράλογο: Αγοράζουμε περισσότερα.

Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότερες εταιρείες ρούχων μας δημιουργούν την ανάγκη να ψωνίσουμε, χωρίς να χρειαζόμαστε τίποτα. Ας σκεφτούμε μόνο πόσοι περίμεναν έξω από τις ουρές των καταστημάτων ένδυσης και υπόδυσης την τελευταία μέρα πριν το lockdown, παίρνοντας πράγματα που το πιθανότερο είναι να μη φορέσουν καν φέτος! Και τώρα, που είμαστε σπίτι, έχουμε κάνει τόσες περιττές αγορές μέσω διαδικτύου. Πήραμε φούτερ, φόρμες, κάλτσες, παντόφλες – απλώς για να τα προσθέσουμε στην ήδη τεράστια συλλογή μας.

Παρακάτω, θα δούμε πώς θα αποκτήσουμε μία διαχρονική γκαρνταρόμπα ώστε, πρώτον, να μη μείνουμε ποτέ χωρίς να ξέρουμε τι να φορέσουμε και, δεύτερον, να πάψουμε να επιβαρύνουμε τον πλανήτη με όλα τα ρούχα μας που καταλήγουν, δυστυχώς, στη χωματερή.

Βρίσκουμε το προσωπικό μας στιλ

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν ντυνόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο επειδή μας αρέσει, ή επειδή αισθανόμαστε πως έτσι πρέπει επειδή «είναι της μόδας». Αυτό θα γίνει μελετώντας τις αγορές μας: Τι αγοράζουμε και πόσο συχνά; Ντυνόμαστε κυρίως για το γραφείο ή για το γυμναστήριο; Φοράμε τα τακούνια μας, ή όχι;

Ψωνίζουμε κοιτώντας την ποιότητα κι όχι την ποσότητα

Τα καλοραμμένα ρούχα μας ταιριάζουν «γάντι», μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα, έχουν διάρκεια στο χρόνο. Συνήθως, κοστίζουν περισσότερο. Η αξία τους, όμως, φαίνεται. Δε θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσουμε σύντομα, ούτε να τα επιδιορθώσουμε.

Φυσικά, ας κοιτάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράχθηκε το ρούχο, πού παράχθηκε και με τι πρώτες ύλες. Ας κάνουμε την καλύτερη προς το περιβάλλον επιλογή, κι ας μην επιλέξουμε για μία ακόμη φορά τις αλυσίδες γρήγορης μόδας.

Φοράμε τα ίδια, ξανά και ξανά, χωρίς να φαίνεται

Αυτό είναι το δύσκολο σημείο. Εφόσον θα έχουμε «λίγα και καλά» ρούχα, πώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε στιλάτες εμφανίσεις χωρίς να τις επαναλαμβάνουμε;

Καταρχάς, να τονίσουμε πως οι μεγαλύτερες σταρ έχουν φορέσει δύο φορές το ίδιο φόρεμα στο κόκκινο χαλί και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Αν, όμως, αυτό δε μας αρέσει, μπορούμε να συνδυάζουμε τα κομμάτια μεταξύ τους με διαφορετικό τρόπο. Ένα λευκό πουκάμισο αν φορεθεί με τζιν θα μοιάζει εντελώς διαφορετικό από το να συνδυαστεί με φούστα, για παράδειγμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Βάλτε το zero waste στην ντουλάπα σας με 4 απλά βήματα

Σεπτέμβριος 2020: Όταν οι τιτάνες της μόδας «αγκάλιασαν» τη βιωσιμότητα

Αυτές οι 4 γυναίκες αποδεικνύουν πως η νέα τάση της βιώσιμης μόδας είναι DIY

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση