SUSTAINABILITY

Πώς το κάπνισμα βλάπτει το περιβάλλον

Πώς το κάπνισμα βλάπτει το περιβάλλον
Photo by Eanlami 🙂 on Unsplash

«Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά εσάς και τους γύρω σας» είναι το σλόγκαν που κυριαρχεί σε καμπάνιες και βρίσκεται σε πακέτα τσιγάρων. Τόσον καιρό, με οι «γύρω μας» θεωρούσαμε πως ήταν οι άνθρωποι. «Γύρω μας», όμως, είναι ολόκληρος ο πλανήτης κι αυτή η επικίνδυνη συνήθεια, τον πλήττει ανεπανόρθωτα.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του τσιγάρου

Πριν το 2014, ελάχιστοι γνωρίζαμε πώς το κάπνισμα επιβαρύνει τον πλανήτη. Την κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει μία μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου, ενώ την ακριβώς επόμενη χρονιά, καταγράφηκαν 450 χιλιάδες κιλά τοξικών απορριμμάτων που προέρχονταν από καπνοβιομηχανίες, στα νερά της Μεγάλης Βρετανίας.

Επιστήμονες βρήκαν πως η βιομηχανία του καπνού ευθύνεται για το 0,2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με 84 εκατομμύρια μεγατόνους να εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.

«Η επίδραση που έχει ένα τσιγάρο στο περιβάλλον, ασκεί σημαντική πίεση στους όλο και πιο περιορισμένους πόρους της γης και τα εύθραυστα οικοσυστήματα», σύμφωνα με τον καθηγητή Νικ Βουλβούλη. «Ο καπνός υποβιβάζει την ποιότητα ζωής μας, καθώς αυξάνεται ανταγωνίζεται τα αγαθά που μας είναι πολύτιμα, στη διεκδίκηση των πρώτων υλών».

Προκειμένου να παραχθεί ένα γραμμάριο ξηρού καπνού, απαιτείται πενταπλάσια ποσότητα χλωρού, ενώ η διαδικασία δεσμεύει 22 δισεκατομμύρια τόνους νερού το χρόνο.

Μάλιστα, η έκταση γης που απαιτείται για την καλλιέργεια ενός τόνου καπνού στην Ζιμπάμπουε, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην καλλιέργεια 19 φορές μεγαλύτερης ποσότητας πατάτας. Τα τρία τρισεκατομμύρια τσιγάρα που παράγονται ετησίως, δημιουργούν 25 εκατομμύρια μεγατόνους απορριμμάτων.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στις γόπες των τσιγάρων. Μόνο το ένα τρίτο των 18 δισεκατομμυρίων τσιγάρων που καπνίζονται στον κόσμο καθημερινά, καταλήγει σε έναν κάδο απορριμμάτων. Οι γόπες είναι φτιαγμένες από πλαστικό και περιέχουν νικοτίνη, βαρέα μέταλλα και άλλα χημικά, τοξικά για τα φυτά και τα ζώα.

Τη χρονιά που κυκλοφόρησε η έρευνα του Imperial College, βρέθηκε πως το 18,4% των Ευρωπαίων είναι καπνιστές, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Εκείνη την εποχή, το 2014, αυτό σήμαινε πως από τους 442.88 εκατομμύρια πολίτες, τα 79.7 εκατομμύρια κάπνιζαν.

Υπολογίζοντας πως, κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα, ο συνολικός τους αριθμός σχεδόν άγγιζε τα 150 εκατομμύρια καθημερινά.

 

Διαβάστε επίσης:

#voicefortheplanet: Τι σχέση έχει η Eurovision με την προστασία του περιβάλλοντος;

Οι παγετώνες εξαφανίζονται: Θα χαθεί το 10% τους, ακόμη κι αν αγγίξουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους

Θα μπορούσε το σαπούνι να σώσει το περιβάλλον; Μία «πράσινη» ιδέα απαντά θετικά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση